Aladağlar üzerinde gezi ve tırmanış yapacak olan araştırıcı ve dağcılar, genellikle Niğde-Çamardı –Çukurbağ köyü üzerinden Aladağlar’a giriş yaparlar. Aladağların yalnız Demirkazık Doruğu'na tırmanış yapmak isteyenler, Demirkazık Köyünden de Aladağlar'a giriş yapabilirler. Demirkazık batı yamaç tırmanışı ve Çımbar Vadisi'nde gezi yapacak olanlar, Demirkazık Köyü'nden dağlara giriş yaparlar. Gerek Çukurbağ gerekse Demirkazık köyleri, Çamardı devlet yoluyla Niğde il merkezine bağlıdır. Çukurbağ Köyü'ne ulaşmak için Niğde- Çamardı yolu (65 km.) kullanılır. Yol asfalttır.
Niğde-Çamardı otobüslerini kullanan yolcular, Çamardı’ya 6 kilometre kala karayolu üzerinde bulunan Çukurbağ Köyü'nde iniş yaparlar. Burada gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra Aladağlara giriş yapılır. Ancak Demirkazık çıkışı yapmak isteyen dağcılar ile dinlenmek isteyen bazı dağcı grupları, Demirkazık Köyü'ne geçerler. Çukurbağ-Demirkazık köyleri arası yaklaşık 5 kilometredir. Yol stabilizedir. Demirkazık Köyü'nde 100 yataklı, kaloriferli bir dağ oteli yıl boyu açık bulunmaktadır. Yine aynı bölgede yeni bir otel (Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından işletilen) 2002 yılında hizmete girmiştir. Burası da her türlü konaklama ihtiyacına cevap verebilecek kapasitededir.
Doğal çevre ve iklim koşullarına göre Aladağlar üzerinde yapılacak gezi ve tırmanış etkinlikleri için en uygun zaman Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Bu dağlar üzerinde ilk kez gezi ve tırmanış yapacak olan araştırmacı ve dağcıların, tüm dağlık yörede etkin olarak görülen şiddetli “Güneş ışımasından” korunmak için hazırlıklı olmaları gerekir. Gezi ve tırmanışlar sırasında açık renkli, pamuklu giysiler kullanılır.
Toros-Aladağlar üzerinde yapılacak gezi ve tırmanışlar, genellikle dört bölüm halinde uygulanır. Bu gezi ve tırmanışlar sırası ile Demirkazık, Yedigöller, Kaldı ve Turasan tırmanışları olarak programlanır. Bu gezi ve tırmanış programları güneyden-kuzeye Kaldı-Turasan, Yedigöller ve Demirkazık programı şeklinde de uygulanabilir. Sarp ve yüksek dorukların yanyana bulunduğu Aladağlar üzerinde gezi ve tırmanış yapacak dağcılar, bu dağlık yöre ve üzerinde yeralan yüksek doruklarla ilgili en önemsiz gibi gözüken gezi ve tırmanışlarını dahi çok ciddi ve dikkatli bir şekilde yapmalıdırlar.
Geniş bir alan üzerine yayılmış bulunan bu yüksek dağlık yörede ulaşım, ilk yardım ve kurtarma faaliyetleri çok zor ve güç şartlar altında yapılabilmekte veya hiç yapılamamaktadır. Bu nedenle dağda kazaya neden olabilecek davranışlardan kesin olarak uzak durmak gerekir.
Kaynak: http://www.nigdekulturturizm.gov.tr/TR,74393/aladaglar-milli-parki.html adresinden, 21.07.2014 tarihinde alınmıştır.
Niğde Turizm Aktiviteleri