Niğde’nin Bor ilçesinin Kemerhisar beldesinde bulunan ve birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Tyana Antik Kenti, arazi yapısı ve verimli toprakları ile tarihin ilk dönemlerinden itibaren önemli bir yerleşim merkezi olmuştur.
TGA
Kentin su kemerleri, MS 2. ve 3. yüzyıllarda Roma imparatorları Traianus ve Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Yüksekliği 6 metreye varan kemerler, Roma döneminin tüm mimari uygulamalarını gözler önüne sermektedir. Bahçeli kasabasında yer alan Köşk Pınarı suyunu Tyana’ya taşımak için yapılan kemerler, bölgede bu amaçla yapılmış en önemli tarihi yapıdır.
TGA
Matematikteki altın oran kullanılarak yapılan 4,3 kilometrelik tarihi su kemerleri, otuz bin kişinin su ihtiyacını karşılayabilmiştir. Yapımında büyük boyutlu bloklar kullanılan kemerlerde, ince taş işçiliği görülmemektedir. Günümüzde su kemerlerinin yalnızca 1,2 kilometrelik bir bölümü ayaktadır.
Tyana Su Kemerleri, 1995 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sit alanı olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.
Kaynaklar:
Mustafa KORKANÇ. “Tyana Su Kemerleri ve Taşları.” Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Böl., Mavi Gezegen Dergisi, Sayı 26, sf. 49-53, 2019.
Mavi Gezegen Dergisi, 2019, Sayı 26, Tyana Su Kemerleri ve Taşları, Mustafa KORKANÇ
Ören Yeri
Doğa-Kültür Turizmi
Merkeze 20 kilometre olan Kemerhisar Kasabası'na şahsi araçla yada Merkezden ve Bor İlçesi'nden toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkündür.
Kemerhisar Kasabası Bor/Niğde