Keşkek Geleneği - Sinop
Hıdrellez Şenliğinde Pişirilen Keşkekler- (Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi)
Keşkeklerin Pişirilmesi-(Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi)
Keşkek-(Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi)
Keşkek Kazanları-(Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi)
Gelenekler-Görenekler
Ana malzemesi kabuğu alınmış buğday olan keşkek,iİl genelinde toplumsal katılımın yoğun olduğu tüm etkinliklerde (özellikle Hıdrellez, Bolluk Aşı veya düğünler) yapılması gelenek halini almış bir yemektir. Yörede keşkeğin, birlik ve beraberlik duygusunu kuvvetlendirmek, paylaşma duygusunu pekiştirmek, yapılacak yere ve yapacak topluluğa bolluk ve bereketin gelmesini sağlamak gibi amaçlarla yapıldığı ve dağıtıldığı söylenmektedir. Yapılan etkinliklerde, bu yemeğe ait malzemelerin temin edilmesi, pişirilmesi ve dağıtılması aşamalarında toplumsal dayanışmanın yoğun bir biçimde yaşandığı görülmektedir. Keşkekler, genellikle açık bir alanda kurulan kazanlarda etkinliği düzenleyen topluluğa mensup kişilerin (kadın-erkek) iş bölümü ile pişirilmekte, yine bu alanlarda kurulan ortak sofralarda gelen misafirlerle birlikte toplu olarak yenilmektedir.
Görüntülenme Sayısı :
6027
Eklenme Tarihi :
16 Eylül 2014 Salı
Güncellenme Tarihi :
02 Kasım 2020 Pazartesi