Bez Sucuk - Tokat
Mermerşahi denilen bezler kesilip dikilerek ambalaj malzemesi haline getirilir. %100 dana etinden hazırlanan sucuk hamuru bez torbalara doldurulup ağız kısımları klipslenir. Klimatik kurutma odalarına alınan sucuklar kurutma işlemi gerçekleştikten sonra geleneksel tat fermente sucuk olarak vakumlanarak satışa çıkarılmaktadır. Bez sucuk hediyelik olarak Tokat dışına hediyelik olarak götürülen vazgeçilmez bir üründür.
Bez Sucuk İçin Gerekli Malzemeler:
- 1 kg dana eti
- 250 gr koyun eti
- 100 gr çemen unu
- 60 gr kırmızıbiber
- 30 gr karabiber
- 30 gr kimyon
- 30 gr yenibahar
- 10 gr tarçın
- 10 gr karanfil
- 5 diş sarımsak
- tuz
- 2 bez torba
Bez Sucuk Yapılışı:
Et kuşbaşı doğranarak baharat ile biriikte bir gün süreyle buzdolabında bekletilir. Daha sonra çekilerek kıyma haline getirilir. Kıyma haline getirilmiş iç hazırlanan bez torbalara bir huni yardımı ile doldurulur. Daha sonra bir merdane yardımıyla içinde hava kalmayacak şekilde üzeri düzeltilir. Ağzı sıkıca bağlanan torbalar rüzgâr alabilecek bir yere asılarak beş gün kurumaya bırakılır. Beşinci günün sonunda tekrar merdaneleyip 2 gün daha asılır. Bu yedi günlük süreç içinde baharatını alan etin rüzgârında yardımı ile içerisindeki suyu çekmiş olur. Sucuk kendine has lezzeti ile yemeğe hazır hale gelir.
Kaynak: Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Bez Sucuk
Görsel Sahibi: Hayriye Daşkın
Bez Sucuk
Görsel Sahibi: Hayriye Daşkın
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
11555
Eklenme Tarihi :
16 Aralık 2014 Salı
Güncellenme Tarihi :
10 Ekim 2023 Salı