Karadeniz Ereğli Müzesi, Zonguldak’ta Halil Paşa Konağı olarak bilinen ve 19. yüzyılın sonlarına tarihlenen binada hizmet vermektedir. Eski bir kilisenin temeli üzerine, Padişah 2. Abdülhamit döneminde sancak beyi olan Halil Paşa tarafından yaptırılan üç katlı konak, restore edilerek 1998 yılında müze olarak hizmete açılmıştır.
Müzenin zemin katında Ereğli ve çevresinden toplanan Helen, Roma ve Bizans dönemlerine ait mermer mezar stelleri, figürlü mermer sütun başlıkları, cam kaplar, takılar, çeşitli madeni eserler, kandiller ve figürlerden oluşan arkeolojik eserler sergilenmektedir.
Birinci kattta, pişmiş toprak amforalar, Lidya, Grek, Roma, Bizans, Abbasi, Emevi, Sasani, Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı sikke koleksiyonlarından oluşan eserler teşhir edilmektedir.
İkinci katta, çeşitli erkek ve kadın giysileri ile yöreye özgü bir dokuma olan “elpek” kumaşı ve ipliği, dokuma aletleri, mendil, bohça, örtü gibi dokuma türleri, silahlar, mühürler, tütünle ilgili eşyalar, tespih, saat, mutfak eşyaları, ölçü ve tartı aletleri ve yazma eserlerden oluşan yöresel etnografik eserler sergilenmektedir.
Üçüncü kat ise Osmanlı dönemine uygun döşenmiş bir müze-ev niteliğindedir. Bu katta sırasıyla oturma odası, misafir odası, günlük oda ve yatak odası bulunmaktadır.
Müzenin bahçesinde Grek, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait sütun başlıkları, sütun gövde ve kaideleri, çeşitli mimari parçalar, lahitler ile pandomim sanatçısı Krispos’un anıt mezarı sergilenmektedir.
Kaynak: Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Zonguldak Gezilecek Yerler