Coğrafi İşaret: Antep Sumağı
Tescil No: 797
Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti
Kullanım Biçimi: Antep Sumağı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Antep Sumağı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Antep Sumağı (Rhus coriaria L.), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) ailesine bağlı olan ve Gaziantep'te ağırlıklı olarak kendiliğinden yetişmekle birlikte ticari amaçla da yetiştirilen bitki meyvelerinin, kurutulup öğütülmesiyle elde edilen bir baharattır. Yemeklere ekşi tat verir.
Antep Sumağı bitkisinin meyvesi yuvarlak veya hafif basık mercimek şeklinde ve tek tohumludur. Rengi kırmızımsı ve ekşi lezzettedir. Tohumu basık ve böbrek şekilli, gri kahverengi ve serttir. Çekirdek etrafını, ekşi ve hafif baharatımsı lezzette, koyu kıvamlı bir özsu içeren meyve eti sarar. Bitkinin meyveleri uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılamaya hazır hale gelir. Antep Sumağının tuz oranı en çok %6, rutubet oranı ise en çok %13’tür.
Antep Sumağının bitkisi, diğer yörelerden farklı olarak daha erken toplanır. Ürün hasadı Gaziantep’te temmuz sonu ile ağustos başında yapılır. Ürün hafif kızarmaya başladığında hasat olumuna gelmiştir. Erken toplanmasına bağlı olarak Antep Sumağı daha ekşidir. Meyveler dalda kaldıkça ekşilik oranı azalır. Ağaçları bodur olduğu için hasat için ayrıntılı ekipman gerekmez, bitki makasıyla ağaçtan sumak dalları kesilerek toplanır.
Antep Sumağı tam renklenmiştir. Antep Sumağının renginin kendiliğinden parlak ve canlı olması sebebiyle üretimi sırasında yağ karıştırılmaz.
Antep Sumağının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.