Coğrafi İşaret: Çamlıdere Höşmerim Tatlısı
Tescil No: 691
Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti
Kullanım Biçimi: Çamlıdere Höşmerim Tatlısı ibareli logosu ve mahreç işareti amblemi işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur. Ürünün ambalajlı olması durumunda Çamlıdere Höşmerim Tatlısı ibareli logo ve mahreç işareti amblemi, ürünün ambalajı üzerinde yer alır.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Çamlıdere Höşmerim Tatlısı köken ile bağı bulunan yöresel tatlı olup buğday unu, tereyağı ve süt kullanılarak hazırlanır. Ürünün tatlandırması bal, üzüm pekmezi veya beyaz şeker ile yapılır.
Çamlıdere Höşmerim Tatlısının diğer illerde üretilen höşmerim tatlılarından farkı malzemeleri arasında peynir ve irmik bulunmamasıdır.
Çamlıdere Höşmerim Tatlısı yapımında buğday unu kavrulurken, kullanılan süt ve tereyağındaki laktozun karamelize olması (203 °C) ve unun kavrulma esnasında Maillard reaksiyonu, tatlıya altın rengini verir. Çamlıdere HöşmerimTatlısının dışı çıtır çıtır, içi süt ve tereyağından dolayı yumuşaktır.
Üretiminde kullanılan süt coğrafi sınırda beslenen büyükbaş hayvanlara ait olmakla birlikte koyun ve keçiden de elde edilebilir.
Çamlıdere HöşmerimTatlısı üretiminde kullanılan tereyağı, minimum % 82 süt yağı içermeli ve su oranının ise en çok 16 olmalıdır.
Höşmerimde un üretiminde paçalda gluten içeriği yüksek yumuşak buğdaylar daha çok tercih edilmekte olup, Çamlıdere Höşmerim Tatlısının üretiminde su kaldırması ve elastikiyeti yüksek olduğu için, protein oranı minimum %14,5 olan buğday unu kullanılır.
Üzüm pekmezi: Ankara ili içinde yetişen üzümlerden üretilen pekmez kullanılır. Çünkü Ankara’da yetiştirilen Emir, Dimrit, Narince ve Kalecik Karası üzümleri çinko, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum açısından oldukça zengindir.
Höşmerim sade tüketilebileceği gibi tercihe göre servis öncesi üzüm pekmezi, toz şeker veya bal ile tatlandırılabilir. Çamlıdere Höşmerim Tatlısı servis edilmeden, sıcakken üzerine üzüm pekmezi veya bal homojen olarak sürülür veya toz şeker üzerine veya altına serpilebilir. Bu amaçla kullanılacak şeker, bal ve üzüm pekmezi miktarı tamamen isteğe bağlıdır.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.