­
Hüseyin Yüce 1928 yılında Kütahya merkeze bağlı Göveççi köyünde doğdu. Okuma yazmayı devletin açtığı gece kurslarında öğrendi. İlk derslerini aynı zamanda hattat olan köy imamından alması resme olan ilgisinin temelini oluşturdu. Ressam Necati Astarcıoğlu’nun köylerine resim yapmak için gelişiyle ressamın hayatı değişti. Astarcıoğlu'nun özendirici etkisiyle resim yapmaya başladı.
 
İlkokul çağında ilk çizdiği resimler İsmet Paşa portresi ve bir orman peyzajı resimleri oldu. Kendini resimle ifade yolunu bulan Yüce, çevresinden gördüğü olumlu destek ve görüşler ışığında çalışmalarına şevkle devam etti. Doğa konularını tamamen kendi hayal dünyasındaki saf renklerle özgür bir biçimde ele aldığı resimleri, katıksız bir naif ressam olma yönünde ilerlemesini sağladı.
 
{BENZERICERIK="Türk Ressamlar"}
 
Yüce, zamanının çoğunu evinde resim yapmaya ayırdı. İçindeki doğa sevgisini, renk tutkusunu ve yaşama sevincini sıcak renklerle ve titiz bir resim işçiliği ile biçimlendiren ressam, özellikle ince dallı kıvrak ağaçları ve pembe mor gökyüzü ile alışılagelen kalıpları kırarak, kuralsız bir şekilde köy ve orman manzaralarını lirik bir tatta işledi.
 
Görünüm
 
İlk kişisel sergisini köy öğretmeni Ali Bey’in teşviki ile 1965 yılında Kütahya Güzel Sanatlar Galerisi'nde, ikinci kişisel sergisini de 1968'de Ankara Güzel Sanatlar Galerisi'nde açan Yüce, yurt içinde 30’a yakın kişisel ve pek çok karma sergiye katıldı.
 
Çamlar
 
Çeşitli devlet sergilerine katılan Hüseyin Yüce, Devlet Resim Heykel Yarışması’nda iki kez başarı ödülü, katıldığı bir DYO resim yarışmasından mansiyon ödülü aldı. 1997 yılında ise İstanbul TÜYAP tarafından dağıtılan 10 başarı ödülünden birisi Hüseyin Yüce’ye verildi. Sanatçının eserleri Fransa, Macaristan Çekoslovakya, Hindistan, Monako, Romanya, Mısır, Finlandiya ve İngiltere’de gerçekleştirilen sergilerde özel koleksiyonlara girdi.
 
Manzara
 
Herhangi bir akademik öğrenim görmeden, içgüdülerinin yönlendirici etkisiyle resim yapan ve bu nedenle naif olarak adlandırılan ressamlar grubunun Türkiye’deki önemli temsilcileri arasında yer alan ressam, 2015 yılında hayatını kaybetti.
 
Kaynaklar: 
 
Ankara Resim ve Heykel Müzesi web sitesi, “Hüseyin Yüce”
 
Ankara Resim ve Heykel Müzesi / Editör Zeynep Yasa-Yaman, Fotoğraflar: Sıtkı Fırat, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012
 
Kütahya’nın Saf Yürekli Naif Ressamı Hüseyin Yüce’nin Manzara Resimleri Üzerine Bir Değerlendirme, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 63, 141-152; 2020, Pınar Yazkaç