Coğrafi İşaret: Kars Ketesi
Tescil No: 1366
Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti
Kullanım Biçimi: Kars Ketesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Kars Ketesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Kars Ketesi; özel amaçlı buğday unu, maya ve süt kullanılarak hazırlanan hamurun yufka şeklinde açıldıktan sonra ayçiçek yağı ve sadeyağ ile yağlanıp katlanması, iç harç konup üzerine yumurta sürüldükten sonra pişirilmesi suretiyle üretilen ketedir. İç harç tuzlu, şekerli ve zencefilli olmak üzere üç şekilde hazırlanabilir. İsteğe bağlı olarak iri kıyılmış ceviz içi de koyulabilir.
Kars Ketesi daire ya da kare şeklindedir. Kare şeklinde olanları bir kenarı 25-30 cm, daire şeklinde olanların çapı en çok 25 cm’dir.
Pişmiş haldeki ürün sarı-kahve arası bir renktedir. Soğuyan Kars Ketesinin servisi, bıçakla dilimlendikten sonra yapılır. Kuru ortamda ve 4-6 ℃’de 3 ay, derin dondurucuda ise 1 yıl süre ile saklanabilir. Yağ içeriği nedeniyle gevrek yapıdadır, kolay dağılabilir. Kars Ketesinin geçmişi eskiye dayanır.
Coğrafi sınırın mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.