­

Coğrafi İşaret: Konya Bütümet / Konya Orta

Tescil No: 936

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Konya Bütümet / Konya Orta ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Konya Bütümet / Konya Orta ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur. 

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Konya Bütümet / Konya Orta; koyun ön kol, arka but veya kaburga kısmının önce haşlanıp daha sonra kızartılması ile hazırlanan bir et yemeğidir.  

Hazırlanışı: Parça et yıkanarak temizlenir. Geniş bir tencerede su ile orta şiddetteki ateşte pişmeye bırakılır. Etin üzerinde biriken kef, sık sık süzgeçle alınır. İyice yumuşayan et, tencereden süzgeçle alınarak bir kaba koyulur. Üzerine süt gezdirilerek 10 dakika kadar dinlendirilir. Bir tavada yağ kızdırılır ve et, sütten çıkarılarak kızgın yağda altlı üstlü kızartılır. Konya Bütümet / Konya Orta, isteğe göre pilav, kızarmış patates, kızarmış patlıcan üzerine konularak servis yapılabilir.

Konya Bütümet / Konya Orta; Konya mutfağında seçkin konuklar için hazırlanan “kara yemek” sofrasının ana yemeğidir. Konya mutfağında önemli bir yere sahip olup geçmişi eskiye dayanır. Bu sebeplerle ürünün coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. 

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.