­

Coğrafi İşaret: Konya Etliekmek

Tescil No: 214

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Markalama

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Konya Etliekmek geçmişten günümüze ulaşan, sevilerek tüketilen, yapım tekniği ve lezzeti ile ün kazanan Konya yöresi ile özdeşleşen yöresel bir yemektir.Üretim metodunda hamurun açılma şekli, içinin malzemesinin yerleştirilmesi, ürünün fırında pişirilme yöntemi, ürünün boyutu ve sunum şekli benzer ürünlerden farklılık göstermektedir. 

Konya Etliekmek bileşimi üç ana unsurdan oluşur:

  • 180 gr hamur (100 gr Buğday un esasına göre, yaklaşık % 1,0 sofra tuzu, % 0,1-0,2 civarında da yaş maya, optimum miktarda içme kalitesindeki su ile olgun hamur (kulak memesi kıvamında) elde edilene kadar yoğrulur.)
  • 100 gr sebze karışımı ( 40 gr domates, 30 gr yeşil biber, 28,5 gr kuru soğan, 1gr maydanoz ve 0,5 gr tuz)
  • 100 gr kıyma (dana veya düve kaburgasından elde edilen). 

Pişirilmiş Konya Etliekmek 15-20 cm eninde ve 85-90 cm boyunda olmalıdır. Fırından çıkarılan etliekmek 4 veya 6 eşit parça halinde kesilmek suretiyle servis edilir. Pişmiş Konya Etliekmeğin üzerine maydanoz serpilir. Konya Etliekmeğinin servisi isteğe göre yeşillik, salata veya içecek ile birlikte yapılabilir. 

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.