­

Coğrafi İşaret: Konya Zerdesi

Tescil No: 926

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Konya Zerdesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Konya Zerdesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur. 

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Konya Zerdesi; safranla (Crocus sativus L.) renk ve koku verilen, şekerli pirinç tatlısıdır. 

Konya Zerdesi, Konya mutfağında önemli bir yere sahip olup Konya’da gerçekleştirilen düğün ve kutlamalarda pilav ile servis yapılması gelenekseldir.

Konya Zerdesinin geçmişi eskiye dayanır. Selçuklu Hükümdarı I. Alaaddin Keykubat, Konya’ya ilk geldiği 1220 yılında verilen ziyafette zerde sunulmuştur. 1976 yılında yayımlanan Geleneksel Konya Yemekleri adlı kitapta ve 1996 yılında yayımlanan Konya Düğün Yemeği Üzerine Bir Çalışma başlıklı araştırmada Konya düğün yemeklerinde zerde sunulduğu belirtilmiştir. Bu sebeple Konya Zerdesinin coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. 

Yapılışı:

Konya Zerdesi üretilmeden bir gün önce, safran suda ıslatılır. Pirinç yıkanır ve üzerini örtecek kadar ılık suda, su soğuyuncaya kadar bekletilir. Tekrar yıkanıp tencereye konur.  Su eklenerek pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 30 dakika çok hafif ateşte pişirilir. Şekerin yarısı ilave edilir, kaynayınca kalan şeker ilave edilir. 1015 dakika, koyulaşana kadar pişirmeye devam edilir ve safran ilave edilir. 2-3 dakika daha kaynatıldıktan sonra tencere ocaktan alınır. Tercihe bağlı olarak gül suyu serpilir ve tencerenin kapağı kapatılarak 10-15 dakika kadar dinlendirilir. Konya Zerdesi ılık olarak servis yapılır. 

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.