­
Karanlık Kilise'de yer alan duvar resimlerinden Metamorfosis Sahnesi, İsa'nın görünümünün değişmesine ilişkin Matta, Markos ve Luka İncillerinde anlatılan olaya dayanır.
 
TGA
 

Olay Matta İncili’nde şöyle geçer:

“Altı gün sonra İsa, yanına yalnız Petrus, Yakup ve Yakup'un kardeşi Yuhanna'yı alarak yüksek bir dağa çıktı. Onların gözü önünde İsa'nın görünümü değişti. Yüzü güneş gibi parladı, giysileri ışık gibi bembeyaz oldu. O anda Musa'yla İlyas öğrencilere göründü. İsa'yla konuşuyorlardı. Petrus İsa'ya, “Ya Rab” dedi, “Burada bulunmamız ne iyi oldu! İstersen burada üç çardak kurayım: Biri sana, biri Musa'ya, biri de İlyas'a.”

Petrus daha konuşurken parlak bir bulut onlara gölge saldı. Buluttan gelen bir ses, “Sevgili Oğlum budur, O'ndan hoşnudum. O'nu dinleyin!” dedi.

Öğrenciler bunu işitince, dehşet içinde yüzüstü yere kapandılar. İsa gelip onlara dokundu, “Kalkın, korkmayın!” dedi. Başlarını kaldırınca İsa'dan başka kimseyi göremediler.”

Karanlık Kilise'nin Metamorfosis Sahnesi’nde Doğu’nun klasik şemasına uyulduğu görülür. Bir mandorla içinde tasvir edilen İsa'nın sağında ve solunda İlyas ile Musa bulunur. Aşağıda, yukarıdaki ikonografik özelliklere uygun bir biçimde betimlenen üç havari vardır.

Klasik metamorfosis kompozisyonlarında, Musa ve İlyas'ın yer almaları özellikle önemlidir. Çünkü her ikisi de Eski Ahit'te İsa'nın gelecekte Mesih olacağını müjdelemektedir.

Sahne, Karanlık Kilise ile aynı gruba dahil edilen Elmalı Kilise ve Çarıklı Kilise’de de benzer özellikler taşır.

Metamorfosis (Metamorfoz), Ortodoks Kilisesi’nin 12 büyük bayramından biridir ve her yıl 6 Ağustos’ta kutlanır.

Kaynaklar
 
Karanlık Kilise ’deki İsa Tasvirli Fresklerin Tarihsel Belge Değeri Kapsamında Korunma Durumunun Değerlendirilmesi, Sena Kanmaz, Akdeniz Sanat Dergisi, Cilt 16, sayı 29
 
Kapadokya Bölgesi Göreme Vadisinde Bulunan Karanlık Kilise Duvar Resimleri, Nermin Tanburoğlu, Yüksek Lisans Tezi, 2001
 
Kutsalkitapinfo web sitesi