­
1925 yılında Karadeniz Ereğlisi'nde sanatçı bir ailenin çocuğu olarak doğan Osman Zeki Oral'ın resim tutkusu çok küçük yaşlarda başlar. Babası Hattat Kazım Efendi’dir. Duvarlarının resimlerle dolu olduğu bir evde büyüyen sanatçı, küçük yaşta büyük tuvallere ve duvarlara ünlü ressamlardan kopyalar yapar.
 
Balıkçı Barınağı
 
İlk ve orta öğretimini doğduğu kentte görür. İlkokul yıllarında ağabeyi ile halkevlerine gidip kitaplardan araştırmalar yapar. O yıllarda Almanların çıkarmış olduğu kültür dergilerinin resimlerini inceler. Ortaokulu bitirdikten sonra, 1943 yılında güzel sanatlar eğitimi almak için İstanbul’a gider.  
 
Ereğli Bozhane
 
Akademiye Bartınlı Kemal Özenci ve Şeref Bigalı ile birlikte kabul edilir. İlk yıllarında Prof. Levi, Şefik Bursalı ve Seyfi Toray’dan desen dersleri alır.
 
{BENZERICERIK="Türk Ressamlar"}
 
1944‘te branşını seçer ve Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun öğrencisi olur. Hocası Bedri Rahmi’nin önderliği ve teşviki ile Onlar Grubu’nun ilk sergisi açılır. Oral, bu sergiye siyah beyaz kilim motifli insan figürü ile katılır. Grubun bir diğer sergisi 1951 yılında Beyoğlu’nda Fransız Konsolosluğu’nda açılır. Sergide Oral’la birlikte Turan Erol, Orhan Peker, Fikret Otyam olmak üzere toplam 21 sanatçının tablosu yer alır. Oral bu kez “Mevleviler”, “Mehter Takımı” ve “Dibek Dövenler” adlı tablolarını sergiler.  
 
Hisarönü İskelesi
 
Akademi yıllarında tanıştığı, Atlı Köşk’ün o zamanlardaki sahibi, Mısırlı Kral Faruk’un halası İffet Hassan Hanım’ın özel ressamlığını yapar. Bolu’da resim öğretmenliği yaptığı uzun yıllarda, Bolu ve Ankara’da yaptığı Devlet Güzel Sanatlar Galerisi müdürlüğü yılları da her zaman resimle ve sanatla içi içe geçer. “Tesadüfi resim” olarak yorumladığı soyut resimle ilgilenmez. Bolu Güzel Sanatlar Galerisi’ni kuran Oral, Birleşik Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği’nin kurucu üyeleri arasında da yer alır. Ankara’da Zafer Çarşısı içerisinde bulunan Ankara Güzel Sanatlar Galerisi’ni de uzun yıllar (1967- 1990) yönetir. 
 
Ereğli Limanı
 
Sanatçının eserleri birçok galeride ve müzede sergilenir ve ödüller alır: Tahran Bienali (Onur Ödülü- 1965), Devlet Resim Heykel Sergisi Başarı Ödülü (1974 ve 1985), 50. Yıl Resim Heykel Sergisi ( Başarı Ödülü- 1973).
 
İhtiyar Çınar
 
Türk resim sanatının güçlü isimlerinden Osman Zeki Oral’ın portreleri, natürmortları ve ele aldığı diğer konular özünden uzaklaşmadan, sağlam desene dayalı, ayrıntılardan arınmış, temiz bir paletle, sanatçının tuvallerine yansımıştır.
 
Kaynaklar
 
 
Ankara Resim ve Heykel Müzesi / Editör Zeynep Yasa-Yaman, Fotoğraflar: Sıtkı Fırat, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012