­
Refik Fazıl Epikman
(1902 - 1974)
 
1924 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi Yüksek Resim Bölümü’nden mezun olan Refik Fazıl Epikman Çallı Atölyesi’nde çalıştı. Yeni Resim Cemiyeti üyeleri arasında yer alan Epikman, cemiyetin açtığı sergiye katıldı ve Atatürk’ün isteğiyle Avrupa’ya gönderilen öğrenciler arasında yer aldı.
 
Ankara'dan Manzara
 
Paris’te bulunduğu yıllarda Julian Akademisi’nde Paul-Albert Laurens Atölyesi’nde çalıştı, eski ustaların yapıtlarını ve yeni sanat akımlarını irdeledi. Dönüşte 1929’da Ankara Etnografya Müzesi’nde açılan Genç Ressamlar Sergisi’ne katıldı. Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği’nin kurucuları arasında yer aldı.
{BENZERICERIK="Türk Ressamlar"}
 
Boğaziçi
 
1933 yılında Atatürk Lisesi resim öğretmenliğine, 1939’da Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü atölye öğretmenliğine atandı.
 
Nusretiye Cami
 
Halkevi kütüphanesinin sanat kitaplarıyla zenginleşmesini sağladı ve canlı modelden çalışılan resim atölyesini kurdu. İller Bankası’nın altında bir resim galerisi kurulmasını sağladı.
 
Manzara
 
1939’da Yurt Gezileri ve Sergileri kapsamında Hatay’a gönderildi. Emekli olduğu 1966 yılına kadar bir “Ankara Okulu” oluşturacak çok sayıda sanatçının yetişmesini sağladı. Resim çalışmalarının yanı sıra kuramla da ilgilenen Epikman, Ar, Ülkü, Güzel Sanatlar gibi dergilerde sanat eleştirileri yayımladı.
 
Kale Yolu
 
Ankara Radyosu’nda sanat konuşmaları yaptı. Başkanlığını da yaptığı Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliğine Devlet Resim ve Heykel Sergileri ’ne katıldı ve bir çok ödül aldı. Üyesi bulunduğu Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA)’nin Dubrovnik (1956), Brüksel (1958), Venedik (1962) ve Bordeaux (1968) kongrelerine katıldı.
 
Köşedeki Ev
 
Güçlü bir kompozisyon kurgusuna ve desen bilgisine sahip olan sanatçı, mekân ve hacim duygusunu önemsedi. Kurtuluş Savaşı, Mustafa Kemal ve Ankara konulu büyük boyutlu resimleri, Cézanne estetiğine bağlı konstrüktif-kübist manzaralar, figürlü çalışmalar gerçekleştirdi, 1960’lardan itibaren geometrik soyutlamalara yöneldi.
 
 
İlk Meclis
 
Kaynak: Ankara Resim ve Heykel Müzesi / Editör Zeynep Yasa-Yaman, Fotoğraflar: Sıtkı Fırat, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012