­ PELTE | Kültür Portalı

Pelte - Aksaray

Pelte/Pelete Malzemeleri Nelerdir

  • 2 çay bardağı un
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı teryağı
  • 1/2 su bardağı kaymak
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı pekmez

​Pelte Nasıl Yapılır

  • Un tavaya konur, kısık ateşte devamlı karıştırılarak kavrulur, rengi değişmeye başlayınca ateş kapatılır ve ılımaya bırakılır.
  • Tencereye su ve pekmez dökülür, üzerine soğuyan un ilave edilip karıştırılır.
  • Pelte 3-4 taşım kaynayınca tencere ocaktan alınır ve tabağa dökülür.
  • Üzerine eritilen tereyağı ve kaymak dökülüp ikram edilir.

Kaynak: Hülya Erol,  Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri Kitabı, Aksaray Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Kültür Yayınları, Aksaray 2018

Görüntülenme Sayısı : 2786    Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 09 Ocak 2024 Salı