Sarmalık yaprak özelliği olan, besin değeri yüksek ve maharet isteyen yöresel bir yemektir. Amasya’dan başka hiçbir yerde yapılmaz.
Bakla Dolması Malzemeleri Nelerdir
- 200 g kuru bakla
- 1 baş soğan
- 2 su bardağı yarma
- Yarım çay bardağı bulgur
- 1/2 kg kıyma (koyun kuyruğu katılmış, yağlı )
- 1 kaşık salça
- Biber, tuz
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Sarmalık yaprak
Bakla Dolması Nasıl Yapılır
Bir gün önceden ıslatılan baklalar soyulur. Yarma, kıyma, kuru soğan, salça, biber, tuz sıvı yağ ile hepsi karıştırılır. Dolmanın konacağı tencerenin altına kemik konur. Yaprağın içerisine hazırlanan iç malzemesi konarak bohça şeklinde sarılır kemiklerin üzerine itinayla (dağıtmadan) döşenir. İki su bardağı su konarak kaynatılır. Kuru soğan eşliğinde servis yapılır.
Kaynak : Amasya Valiliği, Amasya Mutfağı Kitabı