­ YÖRÜK KEBABI | Kültür Portalı

Yörük Kebabı - Antalya

Yörük Kebabı Malzemeleri Nelerdir (4 Kişilik)

  • 1 kg kuşbaşı et (kuzu veya oğlak)
  • 500 g arpacık soğan
  • 2 adet kabak
  • 2 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 250 g taze fasulye
  • 2 su bardağı erişte (haşlanmış)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 kahve fincanı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Yörük Kebabı Nasıl Yapılır

  1. Arpacık soğanların dip, kök kısımlarını kesmeden dış kabuklarını ayıklayınız.
  2. Geniş bir tencereyi orta ateşte kızdırınız. Tereyağı ve zeytinyağı koyunuz.
  3. Kızgın yağda kuşbaşı etleri ve arpacık soğanları tahta kaşıkla karıştırarak etlerin saldıkları su çekilinceye kadar, yaklaşık 15-20 dakika kavurunuz.
  4. Arpacık soğanları tencereden bir başka kaba çıkartınız. Etlere 1 bardak kaynar su ekleyiniz. Ocağın altını kısınız. Tencereyi kapağı kapalı pişirmeye bırakınız.
  5. Yaklaşık 30-40 dakika sonra, etlerin pişmesine yakın, tencereye ayıklanmış ve kuşbaşı doğranmış havuçları, kabakları, patatesi, taze fasulyeleri, arpacık soğanları ve tuzu katınız. 1 bardak daha kaynar su ekleyiniz. Tencereyi tekrar kapağı kapalı şekilde pişirmeye bırakınız.
  6. Yaklaşık 25-30 dakika sonra etler ve sebzeler piştiğinde, tencereye erişteleri katıp karıştırınız. Birkaç dakika daha pişirdikten sonra, yemek kıvamını bulduğunda, ocağın altını kapatınız.
  7. Yemeği servis kabına aktarıp sıcak sıcak sofraya veriniz.

Notlar

  1. Pişmekte olan yemeğe kekik, kimyon, defne yaprağı, tane karabiber gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.
  2. Yemek servise verilirken üzerine kıyılmış fesleğen gezdirebilirsiniz.
  3. İsterseniz yemeğe ilaveten 1 çay bardağı kadar haşlanmış bezelye katabilirsiniz.

Kaynak: “Yörük Kebabı”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 78.

Görüntülenme Sayısı : 14429    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı