Yörük Kebabı - Antalya
Yörük Kebabı Malzemeleri Nelerdir (4 Kişilik)
- 1 kg kuşbaşı et (kuzu veya oğlak)
- 500 g arpacık soğan
- 2 adet kabak
- 2 adet havuç
- 1 adet patates
- 250 g taze fasulye
- 2 su bardağı erişte (haşlanmış)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 kahve fincanı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı tuz
Yörük Kebabı Nasıl Yapılır
- Arpacık soğanların dip, kök kısımlarını kesmeden dış kabuklarını ayıklayınız.
- Geniş bir tencereyi orta ateşte kızdırınız. Tereyağı ve zeytinyağı koyunuz.
- Kızgın yağda kuşbaşı etleri ve arpacık soğanları tahta kaşıkla karıştırarak etlerin saldıkları su çekilinceye kadar, yaklaşık 15-20 dakika kavurunuz.
- Arpacık soğanları tencereden bir başka kaba çıkartınız. Etlere 1 bardak kaynar su ekleyiniz. Ocağın altını kısınız. Tencereyi kapağı kapalı pişirmeye bırakınız.
- Yaklaşık 30-40 dakika sonra, etlerin pişmesine yakın, tencereye ayıklanmış ve kuşbaşı doğranmış havuçları, kabakları, patatesi, taze fasulyeleri, arpacık soğanları ve tuzu katınız. 1 bardak daha kaynar su ekleyiniz. Tencereyi tekrar kapağı kapalı şekilde pişirmeye bırakınız.
- Yaklaşık 25-30 dakika sonra etler ve sebzeler piştiğinde, tencereye erişteleri katıp karıştırınız. Birkaç dakika daha pişirdikten sonra, yemek kıvamını bulduğunda, ocağın altını kapatınız.
- Yemeği servis kabına aktarıp sıcak sıcak sofraya veriniz.
Notlar
- Pişmekte olan yemeğe kekik, kimyon, defne yaprağı, tane karabiber gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.
- Yemek servise verilirken üzerine kıyılmış fesleğen gezdirebilirsiniz.
- İsterseniz yemeğe ilaveten 1 çay bardağı kadar haşlanmış bezelye katabilirsiniz.
Kaynak: “Yörük Kebabı”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 78.
Yörük Kebabı
Görsel Sahibi: Uğurhan BETİN - Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV)
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
13715
Eklenme Tarihi :
22 Şubat 2013 Cuma
Güncellenme Tarihi :
01 Şubat 2022 Salı