Ulu Camii, Bayburt merkezde yer almaktadır. Selçuklu döneminde kervansaray olarak inşa edilmiş, daha sonra camiye çevrilmiştir. II. Gıyasettin Mesut (1282-1298) zamanında yaptırıldığı kabul edilen yapının çok kez onarım gördüğü bilinmektedir.
Dikdörtgen planlı yapı, yığma yapım sistemiyle kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir. Caminin kuzeydoğu köşesinde bulunan minaresi, klasik Selçuklu tuğlalı minare tipindedir. Cami tek minareli ve tek şerefelidir. Minarenin sekizgen tamburu üzerinde yer alan nişlerin içinde bir zamanlar yer alan çini süslemeler günümüzde tahrip olmuş durumdadır. Şerefenin altı kısmında yer alan bordürdeki bitkisel motifli çini süslemeler ise günümüzde görülebilmektedir.
Doğu cephesinde bulunan ve sonradan eklenen son cemaat mahfili yakın dönemde camekân ile kapatılmıştır. Güneydeki nişin içerisindeki 1266 tarihi okunan kitabenin onarım kitabesi olduğu tahmin edilmektedir. Caminin değişik mekanlarında kitabeler mevcuttur. Ana harime giriş, doğu yönünde bulunan taş söveli, kemerli ahşap iki kapı ile sağlanmaktadır. Kapılar oldukça sadedir.
Ulu Camii’nin bahçesi içerisinde, Osmanlı dönemine tarihlenen bir hazire bulunmaktadır. Hazirede dört adet sanduka mezar vardır. Mezar başı taşları, fesli, palmiyeli ve kitabelidir.
Kaynaklar:
Bayburt Valiliği web sitesi. “Bayburt Camileri.”
Karadeniz Kültür Envanteri. karadeniz.gov.tr
Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Cami
İnanç Turizmi
Camiikebir, Zahire Hal Cd. Ulu Cami No:9 D:9, 69000 Bayburt Merkez/Bayburt
Camiikebir, Zahire Hal Cd. Ulu Cami No:9 D:9, 69000 Bayburt Merkez/Bayburt