Kıbrıscık Pirinci - Bolu
Köroğlu dağlarından doğan Aladağ çayının suladığı bereketli Çeltikdere vadisinde yetişen Kıbrıscık pirinci, yüzyıllardır sadece bu yörede yaklaşık 300 dekarlık dar bir alanda az miktarda yetiştirilir. Yıllık ortalama üretim 60 ton civarındadır. Lezzetini ve kalitesini dağlardan gelen kar sularından alan Kıbrısçık pirinci, yöre çiftçileri tarafından geleneksel yöntemlerle elle hasat edilir. Kıbrıscık pirinci doğal bir ürün olduğundan pişirilmeden önce gözden geçirilip iyice yıkanmalıdır. Kıbrıscık pirincinin besleyici değeri diğer pirinçlere göre oldukça yüksektir. 1'e 2 ölçü su kullanılmalıdır. Bez torbalarda serin ve kuru yerde saklanmalıdır. Kıbrıscık Pirincine 2020 Ağustos ayında "Coğrafi İşaret Belgesi" verilmiştir.
Kaynak: Bolu Halk Kültürü, Bolu Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kıbrıscık Pirinci
Görsel Sahibi: Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
Kıbrıscık Acem Pilavı
Görsel Sahibi: Fazıl Karaduman
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
1603
Eklenme Tarihi :
26 Ağustos 2020 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
04 Ocak 2022 Salı