­ YENİÇAĞA GÖLÜ | Kültür Portalı

YENİÇAĞA GÖLÜ - Bolu

Bolu - Ankara Karayolu üzerinde, Bolu'nun 37 km doğusunda olan Yeniçağa İlçe merkezinde bulunan göl, bir çanak gölüdür. 989 metre yükseltideki göl, 2780 dekarlık bir alanı kaplamaktadır. En derin yeri 12 metredir. Çeşitli su kuşlarının olduğu göl kıyısında, kuş gözlem kulesi bulunmaktadır. Yeniçağa Gölü, göç döneminde özellikle arı şahini, balık kartalı ve angıt gibi kuş türleri için önemli bir konumdadır. Ayrıca göl çevresinde turna, şah kartal, balıkçıl, balaban, saz delicesi, uzunbacak gibi türler doğal yaşam imkanına sahiptir. Tatlı su balıklarından sazan, karabalık ve kerevit çıkan gölde olta ile balık avlanabilmektedir. Bölge olta balıkçılığı, kuş gözlemciliği ve doğa yürüyüşleri için uygun ortamlarıyla rekreatif kullanımlar ve bilimsel çalışmalar bakımından ülkemizdeki en değerli alanların başında gelmektedir.

Yeniçağa Gölü alt havzasında 384 bitki taksonu tespit edilmiştir. Bunlardan 12 tür ülkemize emdemiktir. Ayrıca Yeniçağa Gölünde endemik olmamasına rağmen ülkemizde nadir görülen 8 bitki türü belirlenmiştir. Bu özellikleriyle Yeniçağa Gölü ülkemizdeki 112 önemli bitki alanından biridir.

Yeniçağa Gölü sulak alan ekosistemi, açık su yüzeyleri, sazlıklar, bataklıklar, ıslak çayırlar ve step alanları gibi ekolojik karakterleri çok farklı ve yaban hayatı açısından çok değerli habitatları içermektedir. Bunları çevreleyen tarım ve orman alanları da alanı yaban hayatı bakımından desteklemektedir.

Yeniçağa Gölü uluslararası kriterlere göre ulusal öneme sahip sulak alan ekosistemidir. Aynı zamanda ülkemizdeki 184 önemli kuş alanından biridir. Bugüne kadar yapılan gözlemler sonucunda 217 kuş türü tespit edilmiştir. Bölge pek çok kuş türü için gerek göç gerekse üreme döneminde önemli bir alandır. 27'si su kuşu, 14'ü yırtıcı, 56'sı ötücü olmak üzere alan ve çevresinde 97 kuş türü kuluçkaya yatmaktadır. Yeniçağa Hamzabey köyünde kavak ağaçları üzerinde kuluçkaya yatan en az 70 yuvanın yer aldığı gri balıkçıl kolonisi, bugüne kadar Türkiye'de bir köy içinde insanlarla içi içe tespit edilen tek balıkçıl kolonisidir.

Kaynak 1: Bolu Kültür ve Turizm Rehberi, 2010, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bolu

Kaynak 2: Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yeniçağa Gölü broşürü.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10002    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Haziran 2018 Perşembe