­ YOZGAT ASKERLİK ŞUBESİ BİNASI | Kültür Portalı

Yozgat Askerlik Şubesi Binası - Yozgat

Yozgat Merkez, Cumhuriyet Meydanı'nın güneydoğusunda yer alan Yozgat Askerlik Şubesi Binası, kitabesine göre H.1311 / M.1895 - 1896 tarihinde Sultan II. Abdülhamid Dönemi'nde yapılmıştır. İki katlı olarak inşa edilmiştir. Binada yapı malzemesi olarak sarı renkli kesme taş kullanılmıştır. Bina girişi kuzey cephede yer alan revaklı bir mahalden sağlanmıştır. Revak kemerleri dört adet silindirik taş sütun üzerine oturtulmuştur. Kemerlerin duvarlara bindirildiği kısımlarda yaprak motifleri vardır. Revaklı mahalden binaya giriş sütunlarla çevrelenmiş taş çerçeveli, yuvarlak kemerli ahşap kanatlı bir kapı ile sağlanmıştır. Kemer üzerindeki kilit taşı, aslanağzı kabartmasına benzer volütlü taş parça şeklindedir. Taş çerçeve üzerinde vazoda çiçek motifi figürü ile çelenk içerisinde eski Türkçe yazı mevcuttur. Kapının iki yanında yuvarlak kemerli taş çerçeveli iki pencere bulunmaktadır.
 
TGA
 
Binanın kuzey cephesindeki revaklar üzerine indirilmiş cumbası vardır. Cumba kısmında cephede taş çerçeveli, yuvarlak kemerli üç adet pencere ve yine yanlarda aynı şekilde iki pencere mevcuttur. Cephedeki pencereler altında, binanın mermer üzerine yazılmış kitabesi bulunmaktadır. Kitabe araları cetvelle bölünmüş, üç satır yazıdan oluşmaktadır. 1311 tarihi kitabede okunmaktadır. Çıkmanın üçgen alınlığında Osmanlı devlet arması ve ortasında da Sultan Abdülhamit'in tuğrası yer almaktadır.
 
TGA
 
Kuzey cephedeki duvarlarda birinci katta sekiz, ikinci katta yuvarlak kemerli taş çerçeveli sekizer adet pencere mevcuttur. Kat yükseklikleri taş silmelidir.
 
TGA
 
Batı cephede birinci katta altı, ikinci katta yedi adet yuvarlak kemerli silme taş çerçeveli pencere vardır. Doğu cephedeki pencere adedi batıdakilerin aynısıdır. Güney birinci katta ortada taş çerçeveli ahşap kanatlı ikinci bir giriş kapısı mevcuttur. Kapının iki yanında yuvarlak kemerli bir pencere vardır. İkinci katta ise yine yuvarlak kemerli yedi adet pencere yer almaktadır. Binanın bodrumu da mevcut olup, bodrum kat pencereleri silme taş çerçeveli demir şebekelidir.
 
Kaynak: Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşiv - Yozgat Müze Müdürlüğü Arşiv
 
Sivil Mimari
Kültür Turizmi
Ulaşım Yozgat'a karayolu ile yapılmaktadır.
Medrese Mahallesi, Lise Caddesi - Merkez/YOZGAT

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 17290    Eklenme Tarihi : 02 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 08 Mayıs 2024 Çarşamba