Kültür Portalı ekibi olarak, ülkemizin eşsiz tariflerle dolu zengin mutfağından özenle derlediğimiz lezzetli iftar menülerini beğenilerinize sunuyoruz. Bugünkü menümüz: Tatar Hamuru Çorbası, Zeytinyağlı Enginar, İstanbul Pilavı, Ovma Helvası. Afiyet olsun 😊
Tatar Hamuru Çorbası - Çankırı
Tatar Hamuru Çorbası Malzemeleri Nelerdir?
- 4 su bardağı erişte
- 4 su bardağı su
- 1 çay bardağı yeşil mercimek
- 1 kase yoğurt
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 diş sarımsak
- Tuz
Tatar Hamuru Çorbası Nasıl Yapılır?
Dört su bardağı kadar su kaynatılır, mercimekler ayrı bir kapta haşlanarak tuz ve erişteler ile kaynayan suya ilave edilir. Erişteler pişince ocaktan alınır, üzerine çırpılmış sarımsaklı yoğurt ilave edilir. Yağda nane ve baharatlar ile salça kavrulur, çorbanın üzerine dökülür.
Zeytinyağlı Enginar - İzmir
Zeytinyağlı Enginar Yemeği Malzemeleri Nelerdir?
- 4 adet enginar
- 1 adet kuru soğan ya da 4-5 dal taze soğan
- 1 demet dereotu
- 2 adet limon
- 1 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1-1,5 bardak sıcak su
- Tuz
Zeytinyağlı Enginar Yemeği Nasıl Yapılır?
Enginarın sap kısımları dipten kesilir. Dış yüzeydeki kötü yapraklar, sarı renkli yapraklar gözükünceye kadar ayıklanır. Sivri yaprak uçları en alttaki yaprağın hizasında kesilir. Ortadan ikiye kesilip, orta kısımdaki tüyleri bir kaşık yardımıyla temizlenir. Yarım enginar da istenirse tekrar ikiye bölünebilir. Ayıklanan enginarlar kararmaması için limonla ovulup, bekletilmeden limon sıkılmış ve bir kaşık un atılmış su dolu bir kaba konulur. Diğer enginarlar da aynı şekilde temizleyip suyun içine konulur. Soğan yemeklik doğranıp, zeytinyağı ile birlikte tencerede kavrulur. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca enginarlar sudan çıkartılıp tenceye alınır, soğanla birlikte karıştırılarak sarartılır. Enginarlar sararınca üzerlerine çıkmayacak şekilde sıcak su, yarım limon suyu ve tuz eklenip, tencerenin kapağı kapatılıp, kaynamaya bırakılır. Önce hızlı sonra yavaş ateşte yarım saat kadar pişirilir. Enginarın yapraklarından birini çektiğinizde elinizde kalıyorsa yemeğiniz pişmiş demektir. Üzerine ince kıyılmış dereotu serpilerek ocağın altı kapatılır.
İstanbul Pilavı - İstanbul
İstanbul Pilavı Malzemeleri Nelerdir?
- 1 parça tavuk göğsü
- 4 su bardağı su
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- Bir Su Bardağı Badem (dövülmemiş)
- 1 Yemek Kaşığı Margarin
- 2 su bardağı Pirinç
- Yarım tatlı kaşığı Safran
- Yarım tatlı kaşığı zencefil
- Yarım su bardağı Bezelye (taze iç)
- Yarım su bardağıYeşil fistık (dövülmemiş)
İstanbul Pilavı Nasıl Yapılır?
30 dakika sıcak tuzlu suda beklettiğiniz pirinci yıkayıp süzün.Pirinçleri bademlerle birlikte tereyağında kavurun.Haşladığınız tavuk göğsünün suyundan 2 bardak ayırın.Yarım kahve fincanı suda 30 dakika kadar bekkettiğiniz safranı tavuk suyunun içine katın. Didiklediğiniz tavuk etini bezelye,tuz ve zencefille birlikte daha önceden kavurduğunuz pirincin içine ilave edin, bunun üzerine kalan tavuk suyunu ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.Pişen pilavın içine daha önceden sıcak suda beklettiğiniz antep fıstıklarının iç kabuklarını soyup pilavınıza ekleyin, pilavınızı dinlenmeye alın.
Ovma Helvası - Isparta
Ovma Helvası Malzemeleri Nelerdir?
- Yarım kg Pekmez
- Yarım kg Buğday Nişastası
- 3 Çorba Kaşığı Tereyağı
- Su
- 250 gr Ceviz İçi
Ovma Helvası Nasıl Yapılır?
Nişasta, biraz suyla ezilir ve sulandırılır. Pekmez ve tereyağı ilave edilir. Ateşe konularak sürekli karıştırılır. Pilav kıvamına geldiğinde ateşten indirilir. Pişirildikten sonra üzerine dövülmüş ceviz içi konularak servis yapılır.
Sayfamızı aşağıdaki simgelere tıklayarak sosyal medyada paylaşabilirsiniz.