Adıyaman'ın domates tavasına benzerlik gösteren bu yemek, gerek malzemenin tavaya dizilişi gerekse pişiriliş yönünden tamamen Besni Mutfağı'na ait usul ve yöntemlerle hazırlanan bir yemektir. Besni Tavası'nın tarifi 2006 yılında Besni ilçesinde kendine özgü bir üne sahip olan Kopo Lakaplı Fırıncı ustası Sait Sümgel'le bire bir yaptığımız görüşmeden eldeki bilgiler ile bir Besni gönüllüsü olan Hasan Emre'den aldığımız bilgilerin karşılaştırılmasından oluşmaktadır.
Besni Tava Malzemeleri Nelerdir
- 1 kg kuzu kuşbaşı
- 1,5 kg patlıcan
- 1 g domates
- 250 g yeşilbiber
- 1 yemek kaşığı pulbiber
- 1 fincan zeytinyağı
- 5 diş sarımsak
- 2 çay kaşığı karabiber
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tuz
Besni Tava Nasıl Yapılır
Etler kuşbaşı doğranarak yağda kavrulur, patlıcanlar zar şeklinde büyük bir tepsiye doğranır, sonra biberler doğranır. Domateslerin kabukları soyularak doğranır, doğranan bu malzemelerin yarısı bir kaba alınır. Tepside kalan malzemenin üstüne kavrulan kuşbaşılar ilave edilir. Kuşbaşının üstüne de öteki ayrılan doğranmış malzemeler eklenir ve üzerine sarımsak rendelenir. Baharat, yağ,tuz ve su ilave edilerek fırına verilir. Lavaş ekmeği ile yenilmesi önerilir.
Kaynak: Öncü,M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)