Aksaray Mantısı Malzemeleri Nelerdir
Hamur için:
1 su bardağı un
1 adet yumurta
½ çay kaşığı tuz
¼ su bardağı su
Yoğurtlu sos için:
100 gr süzme yoğurt
2 diş dövülmüş sarımsak
1/2 çay bardağı su
Üstüne zer malzemesi:
1 yemek kaşığı tereyağı
½ çay bardağı zeytinyağı
½ tatlı kaşığı kırmızı pul biber
İç harcı için:
Yarım kilo kıyma
1 orta boy soğan
Yarım demet maydanoz
½ tatlı kaşığı tuz
½ tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Aksaray Mantısı Nasıl Yapılır
Soğan Kıyma, Maydanoz ve Baharatlar hep birlikte karıştırılarak iç hazırlanır.
Hamuru hazırlamak için un yoğurma kabına dökülür, ortası açılır, üzerine yumurta, su ve tuz ilave edilir. Özlü bir kıvama gelene kadar yoğrulan hamurun üzerine nemli bir bez örtülüp 30 dakika bekletilir.
Dinlenen hamur pazılara ayrılır. Pazının üzerine az miktarda un serpilerek yuvarlak açılır ve küçük kareler halinde kesilir. Her parçanın içine bir çimdik hazırlanan içten konularak muska sekli verilir.
Mantılar harlı ateşte kaynamakta olan tuzlu suyun içine atılır ve haşlanır. Hamurlar pişince ocaktan alınır ve üstüne 2 su bardağı soğuk su dökülür.
Tepsinin altına yoğurt dökülür üzerine haşlanan mantı tepsiye alınarak üzerine biberli sos gezdirilir.
Kaynak: Hülya Erol, Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri Kitabı, Aksaray Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Kültür Yayınları, Aksaray 2018