Kurutulmş patlıcanlara “helep” de denilmektedir.
Helep Dolması Malzemeleri Nelerdir
- 250 g kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı nane
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 adet limon
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım çay bardağı sirke
- 3 küçük boy kuru soğan
- 4 su bardağı su
- Tuz
- 25 adet helep
- 10 su bardak su
Helep Dolması Nasıl Yapılır
İçleri oyularak kurutulmuş patlıcanlar (Helep) bol suda haşlanır. Yağ bir tavada eritilir, içine ince doğranmış soğanlar konur, pembeleşinceye kadar kavrulur. Sonra sırası ile kıyma, yıkanmış pirinç katılır birkaç kez karıştırlır. Ardından sıvı yağ, nane, salça, karabiber, tuz konur tekrar karıştırılır. Bir dakika sonra bir bardak su ve bir limon sıkılarak suyu katılır ve suyunu çekinceye kadar beklenir. Haşlanmış heleplerin içine hazırlanan iç, kaşık yardımı ile doldurulur. Düz ve dar kenarlı bir tencereye dizilir. Üzerine 3 bardak su konur, yarım saat kaynatılır, ateşten indirilmesine yakın sirke katılır ve sıcakken servis yapılır.
Kaynak: Kadriye KOÇ (GÜDÜL), Ankara Valiliğiİl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ankara Yemekleri (2012)