­ BEYAZ BAKLAVA / BARTIN BEYAZ BAKLAVASI | Kültür Portalı

Beyaz Baklava / Bartın Beyaz Baklavası - Bartın

Beyaz Baklava 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumunca “Bartın Beyaz Baklavası” adıyla Mahreç İşaretli ürün olarak tescillenmiştir.

Tescil No : 567
Tescil Tarihi : 09.10.2020
Coğrafi İşaretin Adı : Bartın Beyaz Baklavası
Ürün / Ürün Grubu : Baklava / Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar
Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç işareti
Coğrafi Sınır : Bartın ili

Geleneksel Bartın düğünlerinde Merkez Mahallelerde düğün tatlısı olarak yapılan beyaz baklava için un, yumurta, süt ve sıvı yağ ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Yaklaşık on dakika dinlendirilen hamur mandalina büyüklüğünde parçalara ayrılarak nişasta yardımı ile büyük yufkalar halinde açılır, bezlerin üzerine sererek kurutulur. Kuruyan yufka üç kat üst üste tepsiye döşenir, daha sonra her katın arasına ceviz ve nişastadan oluşan iç harç serpilir. En son on yufka aralarına iç harç konulmadan serilir. İşlem tamamlandıktan sonra eşkenar dörtgen şeklinde kesilerek bir gece kurumaya bırakılır. Ertesi gün üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek tereyağın dilimlerin arasına dolması sağlanır. Beyaz Baklava evlerde davul fırınlarda pişirildiği zaman baklavanın beyaz kalmasını sağlamak için kadınlar kendilerince yöntemler geliştirmişlerdir. Bu yöntemlerden en yaygını olanı fırının kapağı açık olarak pişirmek ve eli fırının içine sokarak sayı saymaktır. Beyaz baklava yapılacağı zaman fırının ısısını ayarlamayı bilen kadınlar çağrılır. Çağrılan kadın elini fırının içine sokarak sayı saymaya başlar. Saydığında eli sıcağa ne kadar dayanıyorsa fırının ısısı o olmalıdır. Baklava belirlenen bu ısıyla beş altı saat kadar pişirilir. Piştikten sonra ilk sıcağı geçtikten sonra önceden hazırlanan soğuk şerbet kesilen yerler dolana kadar dökülür. Şerbet çektikten sonra servis edilir.

Detaylı Bilgi: https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38665

Görüntülenme Sayısı : 292    Eklenme Tarihi : 25 Haziran 2025 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 28 Temmuz 2025 Pazartesi