Tavuk Güveci - Antalya
Tavuk Güveci Malzemeleri Nelerdir (4 Kişilik)
- 1 adet bütün tavuk (ayıklanmış)
- 2 adet soğan
- 4 adet domates
- 4 adet patates
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 demet maydanoz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Tavuk Güveci Nasıl Yapılır
- Tavuğu tütsüleyip porsiyonluk parçalara ayırınız.
- Geniş yüzeyli bir tavaya tereyağını koyunuz. Orta ateşte, yakmadan kızdırınız.
- Kızgın yağlı tavada, parça tavuk etlerini alt üst ederek parti parti kızartınız.
- Kızaranları, yağını süzdürerek güveç kabına veya ısıya dayanıklı cam kaba çıkarınız.
- Tavada kalan kızgın yağda, halka veya piyazlık doğranmış soğanları karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurunuz.
- Kızarmış soğanlara rendelenmiş domatesleri, tuzu, kırmızı biberi katınız. Domatesler eriyip suyunu çeker gibi oluncaya kadar karıştırarak pişirmeyi sürdürünüz ve tüm malzemeyi güveçteki tavuklar üzerine boca ediniz.
- Yarı seviyesine kadar güvece sıcak su doldurunuz, üzerine hava almayacak şekilde kapak örtünüz ve güveci ya 200 °C fırına atınız ya da ocak üstü kısık ateş üzerine oturtunuz.
- Tavuklar pişmekte iken yaklaşık 4-5 mm kalınlığında, dairesel şekilde doğranmış patatesleri, kızgın zeytinyağında, yarı pişecek şekilde kızartınız.
- Yaklaşık 60 dakika pişirmeden sonra, güveçteki tavukların üzerine yarı kızartılmış patatesleri döşeyiniz. Tekrar kapak örtünüz ve pişirme işlemine, patatesler yumuşayıncaya kadar, 30-40 dakika daha devam ediniz.
- Güveçteki malzemeler üzerine en son ince kıyılmış maydanozları gezdiriniz ve güveci olduğu gibi, sıcak sıcak sofraya veriniz.
Not:
Doğranmış patatesleri kızartmadan, kavrulmuş soğanlarla birlikte güvece koyabilirsiniz
Kaynak: “Tavuk Güveci”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 91.
Tavuk Güveci
Görsel Sahibi: Uğurhan BETİN - Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV)
Etli Sebze Yemekleri
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
5117
Eklenme Tarihi :
22 Şubat 2013 Cuma
Güncellenme Tarihi :
01 Şubat 2022 Salı