Midye Dolma Malzemeleri Nelerdir
- 1 kg kabuklu midye
- 250 g pirinç
- 1 adet soğan
- 1 çay kaşığı çam fıstığı
- 1 çay kaşığı kuş üzümü
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı yenibahar
- 1 yemek kaşığı nane
- 4 – 5 dal maydanoz
- 4 – 5 dal dereotu
- 2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 7 su bardağı su
Midye Dolma Nasıl Yapılır
Pirinç, üzerine çıkacak miktarda ılık suya konularak, 15 dakika bekletilir. Soğanlar ve çam fıstıkları ince ince kıyılarak zeytinyağında soğanlar pembeleşene kadar pişirilir. Süzülen pirinçler soğana eklenip, 5 dakika daha kavrulur. Sonra kuş üzümü, nane, tarçın, karabiber, yenibahar, tuz katılarak, 2 dakika daha kavrulduktan sonra, 5 su bardağı su ilave edilir. Bu malzemeler kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirildikten sonra ateşten alınır ve 10 dakika süreyle bekletilir. Sonra ince kıyılmış dereotu ve maydanoz eklenerek, iyice harmanlanır. Midye açılarak hazırlanan harçtan 1 tatlı kaşığı koyularak kapatılır ve tencereye yerleştirilir. Midyelerin üzerine 2 su bardağı kaynar su konulduktan sonra üzerine ağırlık oluşturması için bir tabak konulur. Kapağı kapatıldıktan sonra kısık ateşte 20 dakika pişirilir. Tencereden alındığında, -isteğe bağlı olarak- limon ile servis edilir.
Kaynak: Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi