­ TUMBİ | Kültür Portalı

Tumbi - Çanakkale

Tumbi Malzemeleri Nelerdir

  • ½ su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı göce (buğday)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet domates
  • ½ bağ maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 su bardağı su

Tumbi Nasıl Yapılır

Yağlanmış tavanın içine soğan konularak, pembeleşinceye kadar kızartılır. Pembeleşmiş soğana göce eklenir. Daha sonra bu karışıma küp şeklinde kesilmiş domatesler ilave edilir. Hemen sonrasında kesilmiş olan patlıcanlar tavaya konulur ve bu karışım kavruluncaya kadar ocağın üzerinde bekletilir. Bu arada tuz, pul biber ve kara biber ilave edilir. Kavurma işleminin bitiminde 2 bardak su ilave edilir ve tavanın ağzı bir kapak yardımıyla kapatılır. Bu karışımın soğumasına izin verilmeden bir tepsi yağlanır ve malzemeler oval olacak şekilde (avuç içi büyüklüğünde) tepsiye yerleştirilir. Bu şekilde hazırlanan tumbilerin üzerine başka bir kapta çırpılarak hazırlanmış zeytinyağı salça karışımı sürülür ve 100 derecedeki fırına sürülerek pişirilir.

Kaynak: Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi

Çanakkale Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 4520    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 15 Haziran 2022 Çarşamba