­ PIHTI | Kültür Portalı

Pıhtı - Çankırı

Pıhtı Malzemeleri Nelerdir

  • 500 g buğday unu
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
  • 1 su bardağı beyaz şeker veya pekmez
  • Yeteri kadar Çankırı kaya tuzu

Pıhtı Nasıl Yapılır

Bir tencerede bir fiske tuz ile kaynatılan suya, azar azar un eklenip hazırlanan hamur tahta kaşık ile iyice karıştırılarak pişirilir. Muhallebi kıvamına gelen karışıma yarım fincan daha su ilave edilir, ardından kısık ateşte otuz dakika karıştırılarak pişirilir. Katılaşan pıhtı karışımına kaşıkla şekil verilip servis tabağına alınır. Yüzeyini kaplayacak şekilde ceviz içi ve beyaz şeker ya da pekmez dökülmüş tepsiye, birer kaşıklık miktarlar halinde dizilir. Pıhtı parçalarının üzerlerine bol miktarda ceviz içi ve beyaz şeker ya da pekmez dökülür, tekrar pıhtı karışımı konup ceviz içi ve beyaz şeker ya da pekmez dökülür. Tereyağı eritilip pıhtı katmanlarının üzerlerinde gezdirilerek döküldükten sonra servis edilir. Yanında ya kızılcık ekşisi ya turşu olur.

Görüntülenme Sayısı : 1702    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 11 Ağustos 2025 Pazartesi