Erzurum Mantısı/Erzurum Hıngeli Malzemesi Nelerdir
İç Malzemesi İçin:
- 500 g kıyma
- 1 baş kuru soğan
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Hamur Malzemesi İçin:
- 1 kg un
- 2 yumurta
- 3 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sos Malzemesi İçin:
- 200 g tereyağı
- 50 g salça
- 1 yemek kaşığı su
- 1 kase yoğurt
Erzurum Hıngeli Nasıl Yapılır
Salçalı Sosun Yapılışı:
Bir tavanın içerisinde 200 g tereyağı ve 50 g salça kavrulur. Üzerine 1 yemek kaşığı kadar su ilave edilir.
İç Malzemesinin Yapılışı:
Bir kasenin içerisine kıyma konulur, soğan küçük küçük doğranıp etin içine katılır. Daha sonra içerisine tuz, pul biber ve karabiberi ilave edilip iyice karıştırılır.
Hamurunun Yapılışı:
Kasenin içerisine 3 su bardağı su konulur, İçerisine 2 yumurta ve 1 tatlı kaşığı tuzu ilave edip karıştırılır. Daha sonra içerisine un ilave edilir. Sert bir hamur elde edilir ve bir saat dinlenmeye bırakılır.
Dinlendirilen hamur dört bezeye ayrılır. Daha sonra her bir beze yufka halinde orta incelikte açılır. Hamuru açtıktan sonra 1,5 cm genişliğinde şeritler kesilerek kare şeklinde hamur elde edilir. Hazırlanan iç malzeme her bir karenin içerisine fındık büyüklüğünde konulur. Daha sonra bohça şeklinde kapatılır.
Tencereye 4 litre su koyup kaynatılır, kaynayan suya 1 yemek kaşığı tuz ilave edilir. Yapılan mantı suyun içerisine bırakılıp 10 dakika haşlanır, sonra mantımızı süzülür. Servis tabağına alınan mantının üzerine yoğurt (yoğurt isteğe göre sarmısaklı olabilir) ve salçalı tereyağını dökülür.