­ ERZURUM MANTISI / ERZURUM HINGELİ | Kültür Portalı

Erzurum Mantısı / Erzurum Hıngeli - Erzurum

Erzurum Mantısı/Erzurum Hıngeli Malzemesi Nelerdir

İç Malzemesi İçin:

  • 500 g kıyma
  • 1 baş kuru soğan
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Hamur Malzemesi İçin:

  • 1 kg un
  • 2 yumurta
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sos Malzemesi İçin:

  • 200 g tereyağı
  • 50 g salça
  • 1 yemek kaşığı su
  • 1 kase yoğurt

Erzurum Hıngeli Nasıl Yapılır

Salçalı Sosun Yapılışı:

Bir tavanın içerisinde 200 g tereyağı ve  50 g salça kavrulur. Üzerine 1 yemek kaşığı kadar su ilave edilir.

İç Malzemesinin Yapılışı:

Bir kasenin içerisine kıyma konulur, soğan küçük küçük doğranıp etin içine katılır. Daha sonra içerisine tuz, pul biber ve karabiberi ilave edilip iyice karıştırılır.

Hamurunun Yapılışı:

Kasenin içerisine 3 su bardağı su konulur, İçerisine 2 yumurta ve 1 tatlı kaşığı tuzu ilave edip karıştırılır. Daha sonra içerisine un ilave edilir. Sert bir hamur elde edilir ve bir saat dinlenmeye bırakılır.

Dinlendirilen hamur dört bezeye ayrılır. Daha sonra her bir beze yufka halinde orta incelikte açılır. Hamuru açtıktan sonra 1,5 cm genişliğinde şeritler kesilerek kare şeklinde hamur elde edilir. Hazırlanan iç malzeme her bir karenin içerisine fındık büyüklüğünde konulur. Daha sonra bohça  şeklinde kapatılır.

Tencereye 4 litre su koyup kaynatılır, kaynayan suya 1 yemek kaşığı tuz ilave edilir. Yapılan mantı suyun içerisine bırakılıp  10 dakika haşlanır, sonra mantımızı süzülür. Servis tabağına alınan mantının üzerine yoğurt (yoğurt isteğe göre sarmısaklı olabilir) ve salçalı tereyağını dökülür.

 

Görüntülenme Sayısı : 130    Eklenme Tarihi : 12 Ekim 2023 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Eylül 2025 Perşembe