­ CEVİZ AĞACI OYMACILIĞI | Kültür Portalı

Ceviz Ağacı Oymacılığı - Van

Biçilip kalaslar haline getirilen ceviz ağacı nemini alsın diye üç gün fırınlanır, fırınlama ağacın neminin tamamen almadığından 6-7 ay bu ağaçlar bekletilir. Oluşturulacak ürün için uygun ebatlar kesilip ince işlemi yapılmadan bu haliyle bir müddet daha bekletilerek ağacın nemi tamamen alınır. ortaya konulacak ürüne uygun seçilen parça torna makinesi yardımıyla gerekli işlemler yapılır. elde edilen ürünler cilalama işleminden sonra kullanıma hazır hale gelir. Ceviz Ağacı İşlemeciliği Van'ın Bahçesaray ve Çatak ilçelerinde yaygın olarak yapılmaktadır. Çeyiz sandığı, Havan, Şekerlik, Çerezlik, Mumluk, Baharatlık gibi ürünler yapılmaktadır.

 

Kaynak: Van Kültür ve Turizm Envanteri III, Halk Kültürü III. Sayfa: 291-293

Görüntülenme Sayısı : 5184    Eklenme Tarihi : 25 Temmuz 2017 Salı    Güncellenme Tarihi : 22 Haziran 2018 Cuma