­ PEKMEZ | Kültür Portalı

Pekmez - Adıyaman

Siyah ve beyaz üzümler karışık şekilde pekmez yapılır. Pekmezin üzümü de pestilinki gibi ayıklanıp şırası kazanlara doldurulur. Kazanların altı yakılıp sürekli olarak köpüğü alınır. Köpüğün alımı bitince şıra durulanır ve pekmez katılaşıncaya kadar kaynatılır. Pişmeye az kala içine sütleğen adı verilen bir ot atılır. Bu otlar pekmezin tadının daha güzel olmasını sağlayacaktır. Otlar pekmezin içinde belirli bir süre kaldıktan sonra çıkarılır.

Kaynakça: Adıyaman İl Kütür ve Turizm Müdürlüğü'ne aittir.

Görüntülenme Sayısı : 3314    Eklenme Tarihi : 05 Haziran 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 21 Kasım 2018 Çarşamba