Amasya Keşkeği Malzemeleri Nelerdir
- 1 kg keşkeklik buğday (kendimelik)
- 500 g koyun eti (kol veya bel bölgesinden-rostoluk et de olabilir)
- 200 g koyun kuyruğu
- 100 g nohut
- 1 yemek kaşığı suda inceltilmiş çemen
- Tuz
Amasya Keşkeği Nasıl Yapılır
Keşkek çömleğine (cab) buğday, et, çemen, nohut, kıkırdağı ayrılmış kuyruğun yağı, tuz ve kemikler kırılarak çıkartılan iki iri kemiğin iliği konur daha sonra üzerine 3 parmak kapatacak kadar su ilave edilerek cabın kapağı kapatılıp fırına verilir. 4-5 saatte fazla harlı olmayan fırında pişirilir. Pişen keşkek üzerinde biriken fazla yağ (bar) bir tavaya alınır salça, sıcak su katılarak sos yapılır. Cabdan tabaklara alınan keşkeğin üzerine arzuya göre bu sos ilave edilerek servis yapılır. Keşkeğin 4 ana maddesi et, kuyruk, kendimelik( keşkeklik buğday) ve nohuttur. Cab içerisine salça konmaz .
NOT: Merzifon yöresinde cabın içerisindeki bütün malzeme dövülerek macun haline getirilip servis yapılır. Amasya usülünde ise bütün malzemeler keşkek kotarıldığında ayrı ayrı görülür.
Kaynak: Amasya Valiliği, Amasya Mutfağı Kitabı