­ ÇAKAL HELVASI | Kültür Portalı

Çakal Helvası - Isparta

Çakal Helvası Malzemeleri Nelerdir                                                                                      

10-12 Kişilik – Pişirme Süresi: 1-2 saat

- 2 litre pekmez

- 1 kg ezilmemiş tane haşhaş

- Yarım kg un (aldığı kadar)

Çakal Helvası Nasıl Yapılır

Büyük bir tencere içerisine pekmez konulur. Kaynamaya başladığında haşhaş ilave edilir. Ağır ağır karıştırılarak koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Kıvamını anlamak için bakır bir tabağa birkaç damla bu karışımdan damlatılarak serin bir yerde 5 dakika bekletilir. Bir çekişte bulaşmadan kalkıyorsa kıvamı olmuş demektir. Malzeme listesinde verilen un miktarından azar azar dökülüp karıştırılır. Ocağın altı kapatılır. Geniş bir tepsiye geriye kalan undan dökülür. Dökülen unun üzerine pekmezli haşhaş karışımı ağır ağır ilave edilir. Kış mevsimi ise dışarıda açık havada donması beklenir. Yaz günü ise derin dondurucuda yaklaşık bir iki saat donması beklenir. Haşhaş taşının üzerine bir parça helva alınıp, çekiç una batırılarak dövülmeye başlanır. Haşhaş taneleri ezilerek helvayı yenecek kıvama getirir. Küçük parçalardan parmak şeklinde rulolar yapılarak un serpilmiş tabağa sıralanır.  

Kaynak: Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 5043    Eklenme Tarihi : 21 Mart 2018 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 23 Mayıs 2023 Salı