­ DALAK DOLMASI | Kültür Portalı

Dalak Dolması - Manisa

Dalak Dolması Malzemeleri Nelerdir

  • 5 adet kuzu dalağı
  • 1 su bardağı pirinç
  • 100 g kıyma
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 fincan sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • ½ çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı tuz

Dalak Dolması Nasıl Yapılır

Pirinç ılık tuzlu suda 1 saat bekletilir. Tereyağı ve sıvıyağ tencerede karıştırılıp kıyma kavrulur. Pirinç bir bardak suda haşlanarak pilav pişirilir, kavrulmuş kıymayla karıştırılır. Tuz, karabiber, kimyon, maydanoz, kuş üzümü, tarçın, çamfıstığı pilava eklenir ve pirinçler ezilip kırılmadan iyice karıştırılır. Dalakların içi hazırlanan harçla doldurulup açık bölümleri dikilir. Bir su bardağı su konulmuş fırın tepsisine yerleştirilen dalak dolmalarının üzerine tereyağı sürülüp üzeri başka bir tepsi ile kapatılır. Dalak dolmaları önceden ısıtılmış fırında 200 derece ısıda 40 dakika kadar piştikten sonra üzerlerinin kızarması için üst kapak alınıp bir süre daha beklenir ve dilim dilim kesilerek yanında bol kuru soğan, kimyon ve kırmızıbiberle servis yapılır.

Kaynak: Avşar, M. E. (2008). Geleneksel Manisa Yemekleri. Manisa: Manisa Belediyesi Kültür Yayınları 5.

Görüntülenme Sayısı : 660    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 10 Ekim 2024 Perşembe