Glorik - Bitlis
Glorik Malzemeleri Nelerdir
- 500 g yağsız kıyma
- 500 g köftelik bulgur
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı irmik
- 1 yemek kaşığı tuz
Sosu İçin
- 50 g domates kurusu veya salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 su bardağı mukeşer (haşlanıp ikiye ayrılmış nohut)
- 2 orta boy rendelenmiş domates
- 1 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyaği
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım limon suyu
Glorik Nasıl Yapılır
Kıyma, bulgur, irmik, yumurta ve tuz karılıp yoğrulur. Yoğurma işlemi yapılırken bir kâse su bulundurulup ara sıra bir avuç su alınarak köfte harcına dökülür. Hamur katılaştıkça az su vurularak ele yapışmayacak hamur kıvamını alıncaya kadar yoğurulur. Hamurdan fındık büyüklüğünde alınan parçalar eşit büyüklükte yuvarlanarak hazırlanan glorik ayrı bir kaba alınır.
Sosun Yapılışı
İri doğranmış soğan yağda iyice kavrulur. Ardından salçalar ve rendelenmiş domates eklenerek kavurmaya devam edilir. Üzerine 1 litre kaynamış su, mukeşer, tuz, limon suyu ve köfteler (glorik) ilave edilerek pişirilir. Kaynamaya başlayınca 10 dakika kadar kaynatıp ocaktan alınır. Ocaktan alınan yemek şişip dağılmaması için suyunu ayrı kaba süzüp taneleri ayrı kapta tutulur. Servis sırasında sunum tabaklarına alınan tane glorik üzerine ayrılan yemek suyu ilave edilip sıcak servis edilir.
Kaynak ve Fotoğraflar: Geçmişten Günümüze Bitlis Mutfağı, Derleyen, Cesim Çelebi.
Bitlis Geleneksel Mutfak
Glorik
Görsel Sahibi: Geçmişten Günümüze Bitlis Mutfağı
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
17
Eklenme Tarihi :
01 Aralık 2025 Pazartesi
Güncellenme Tarihi :
01 Aralık 2025 Pazartesi