­ YÖRÜK PİLAVI | Kültür Portalı

Yörük Pilavı - Aksaray

Yörük Pilavı Malzemeleri Nelerdir

  • 2 su bardağı dövülmüş buğday veya aşlık
  • 500 g gerdan eti
  • 2 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • ½ tatlı kaşığı tuz

Yörük Pilavı Nasıl Yapılır

Dövülmüş buğday yıkanır, çömleğe konur, üstüne doğranan soğanlar, etler, tuz ve 4 parmak geçene kadar su dökülüp tandıra sürülür. Pilav pişince tandırdan çıkartılır, bakır bir tepsiye dökülür. Pişen etlerin kemikleri ayıklanır. Diğer tarafta bir tavada eritilmiş kızgın tereyağının üzerine pul biber serpilir ve pilavın üzerine boca edilerek sofraya götürülür.
 
Not: Gerdan eti yoksa içine pilav piştikten sonra kavurma eti ilave edilir.
 
Kaynak: Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri, 2018
Görüntülenme Sayısı : 3117    Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 28 Temmuz 2025 Pazartesi