Lor (Lorik)) - Van
- Malzemesi
- Peynir altı suyu
- Tuz
- Ot (Sirmo, sov, kekik, maydanoz, dere otlarından biri)
Yapılışı: Van ili ve çevresinde yapılan lorun, ülkemizin diğer bölgelerinde üretilen lorlardan farkı içerisine ot katılmasıdır. Lor ticari öneme sahip olması yanında, kahvaltılık olarak tüketilmekte, plastik kaplara basılarak olgunlaştırılmakta ve birçok gıdaya ilave edilerek de kullanılmaktadır. Lorun yapımı için peynir altı suyu kaynatılmaktadır. Pıhtılaşan peynir altı suyu proteinleri 24 saat serin bir yerde bekletilmektedir. Sonra bir bez yardımıyla süzme işlemi (1-4 gün) gerçekleştirilmektedir. Gerekirse süzme bezi üzerine ağırlık konmaktadır. Sonra % 2-8 oranında tuz katılmakta ve %2-10 oranında da ot katılmaktadır. Otlu lorlar ortalama olarak % 33.66 kuru madde, % 7.3] yağ, % 17.31 protein, % 5.05 tuz ve % 1.50 asitlik içermektedir. Kış hazırlıkları haricinde günlük veya haftalık olarak da tandır ekmeği yapılmaktadır. Ekmek hamuru yapılarak belli büyüklükte açılır ve tandıra yapıştırılarak (vurularak) pişirilir. Bir bohça içerisinde istiflenerek serin ve kuru bir yerde muhafaza edilir. Tüketileceği zaman ihtiyaç duyulan miktarda alınır ve üzerine su çiselenerek yumuşaması sağlanır.
Kaynak: Van Geleneksel Gıdalar Envanteri. Sayfa: 28
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
2415
Eklenme Tarihi :
04 Şubat 2013 Pazartesi
Güncellenme Tarihi :
03 Eylül 2018 Pazartesi