Lorlu Biber Dolması - Antalya
Lorlu Biber Dolması Malzemeleri Nelerdir (6 Kişilik)
- 6 adet dolmalık biber
- 6 – 8 yemek kaşığı lor peyniri (tatlı)
- 6 adet taze soğan
- 2 adet domates (büyük boy)
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- Yarım demet taze nane
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı süt
Lorlu Biber Dolması Nasıl Yapılır
Harç Hazırlama
- Geniş yüzeyli bir tavayı orta ateşte kızdırıp zeytinyağını koyunuz.
- Kıyılmış soğanları kızgın yağda karıştırarak sararıncaya kadar kavurunuz.
- Kavrulmuş soğanlara kabukları soyulmuş, zar gibi doğranmış domatesleri ekleyiniz. Domatesleri de karıştırarak saldıkları suyu çeker gibi oluncaya kadar pişiriniz ve soğumaya bırakınız.
- Soğumuş soğan ve domateslere lor peynirini, tuzu, kıyılmış taze naneleri, karabiberi ve kimyonu ekleyiniz. Tüm malzemeyi karıştırarak harcı hazır ediniz.
Dolmaları Hazırlama
- Dolmalık yeşil biberlerin tepelerinden kapak kaldırınız. Çekirdekleri ayıklayıp yıkayınız.
- Biberlerin içini kaşık kaşık harçla doldurunuz ve çukur bir fırın kabına yan yana diziniz. 1 çay bardağı sıcak sütü ekleyiniz.
- Fırın kabının üzerini folyo kağıdı ile kaplayıp önceden 180° ısıtılmış fırına veriniz.
- Yaklaşık 20 dakika sonra folyo kağıdını alınız. 15 – 20 dakika daha pişirmeyi sürdürünüz ve soğumaya bırakınız.
- Lorlu biber dolmalarını servis tabağına koyup sofraya veriniz.
Notlar
- Lor peyniri yerine çökelek peyniri kullanabilirsiniz. Bu takdirde taze nane yerine maydanoz tercih edilmelidir. Çökelek tuzlu olduğundan harca ayrıca tuz katmaya gerek yoktur.
- Taze soğan yerine 2 adet kuru soğan kullanabilirsiniz.
Kaynak: “Lorlu Biber Dolması”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 45.
Lorlu Biber Dolması
Görsel Sahibi: Uğurhan BETİN - Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV)
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
8195
Eklenme Tarihi :
21 Mayıs 2021 Cuma
Güncellenme Tarihi :
01 Şubat 2022 Salı