Şerbetli Pide - Aksaray
Aksaray geleneksel mutfak kültürünü temsil eden yemeklerden biridir.
Şerbetli Pide Malzemeleri Nelerdir
Hamuru için:
- 1 paket yaş maya
- 1,5 su bardağı su
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Alabildiği kadar un
İçi İçin:
- 1 su bardağı tuzsuz lor
- 1 su bardağı rende kaşar
- 1 su bardağı küflü peynir
Üzeri için:
Şerbeti için:
- 2 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- 1 çorba kaşığı limon suyu
Şerbetli Pide Nasıl Yapılır
Hamuru yoğurmak için un, şeker ve su karıştırılır. Üzerine tuz ve ele yapışmayan kıvam alana kadar un eklenerek yoğrulur. Hamur 1 saat dinlendirilir. Bu arada şerbet malzemesi koyu kıvamda kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Dinlenen hamurdan limon kadar parçalar alınır. Önce merdaneyle oval açılır sonra iki karış boyunda uzatılır. Uzunlamasına peynir karışımından oluşan iç konur ve peynirler görünmeyecek şekilde iki taraftan kapatılır. 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkınca tereyağı sürülür ve 4 parmak eninde kesilir. Üzerine şerbet gezdirilir. (Bu pide Aksaray’da kahvaltılarda tüketilir.)
Kaynak: Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Envanteri (2007)
Aksaray Geleneksel Mutfak
Aksaray Şerbetli Pidesi
Görsel Sahibi: Aksaray İKTM
Hamur İşi ve Börekler
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
28451
Eklenme Tarihi :
27 Aralık 2012 Perşembe
Güncellenme Tarihi :
27 Aralık 2023 Çarşamba