Sıkma - Mersin
MALZEMELER
Yarım kilo un,
Yarım kilo patates, 250 gr kaşar,
beyaz peynir ya da çökelek (Hangisini isterseniz iç malzemesinde onu kullanabilirsiniz.)
Tuz,
Soğan,
Maydanoz,
Baharat,
Biraz tereyağı,
Sıvıyağ,
YAPILIŞI
Öncelikle un, sıvıyağ, tuz ve biraz su kullanılıp yoğurarak hamur haline getirilir.
Daha sonra hamurdan küçük parçacıklar kopararak bazlama ekmeğinden biraz daha geniş ama oldukça ince (dürüm ekmeği) olarak yuvarlak bir şekilde açılır. Açılan hamurlar varsa saçta yoksa teflon tavada her iki yüzeyi pişirilir. Ekmeği hazırladıktan sonra isteğe göre patatesli, kaşarlı, çökelekli ya da peynirli yapılabilir. Eğer patatesli olacak ise, küçük bir tencereye koyarak biraz sıvıyağ ile haşlanmış patatesi doğrayarak içine bir soğan, tuz, kırmızıbiber ekleyerek sotelenebilir.
Peynirli ya da çökelekli olacak ise doğranmış maydanoz ve tuz eklenerek iç malzemesi hazırlanabilir. Hazırlanan karışımlardan sıcak ekmeğe biraz tereyağı sürdükten sonra, uç kısmına 2 çorba kaşığı koyarak ekmeği dürüm şeklinde sarın, burada dikkat edilecek nokta ekmeğini sararken avuç içi ile sıkarak sarılmasıdır. Dürüm haline gelen sıkma servise hazırdır. Kışın sıcak çay ve yazın buz gibi ayranla servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun
Sıkma Yufkası (Fotoğraf: Ahmet GÜLLÜ)
Sıkma Yufkası Pişirimi (Fotoğraf: Ahmet GÜLLÜ)
Sıkma (Fotoğraf: Ahmet GÜLLÜ)
Hamur İşi ve Börekler
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
3147
Eklenme Tarihi :
11 Nisan 2013 Perşembe
Güncellenme Tarihi :
21 Haziran 2017 Çarşamba