Tepsi Mantısı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Hamuru İçin Malzemeler Nelerdir?
• 4,5 su bardağı un
• 1 adet yumurta
• 1 çay bardağı su
• 1 tatlı kaşığı tuz
İç Malzemeleri Nelerdir?
• 250 gr orta yağlı kıyma
• 2 adet kuru soğan
• 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı tuz
Sosu İçin Malzemeler Nelerdir?
• 2 çorba kaşığı zeytinyağı
• 2 Çorba Kaşığı Tereyağı
• 1 çorba kaşığı biber salçası
• 1 çorba kaşığı domates salçası
• 2 su bardağı su
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı karabiber
Üzeri İçin Malzemeler Nelerdir?
• 1 kase yoğurt
• 2 diş sarımsak
• 1 çay kaşığı tuz
Tepsi Mantısı Nasıl Yapılır?
• Hamurun hazırlanması: Yumurta, su ve tuzu karıştırın ve içerisine unu azar azar ekleyerek pütürsüz sert bir hamur elde edene kadar yoğurup 30 dakika dinlendirin.
• Kıymalı harcın hazırlanması: Soğanları çok ince doğrayın. Kıymanın içerisine soğan, kırmızı toz biber, karabiber ve tuzu ekleyerek karıştırın.
• Hamurdan 3 adet beze yapın.
• Mantıların yapım aşaması: Bezeleri yeteri kadar incelikte açıp kare kare keserek mantı hamuru hazırlayın. Mantı hamurlarının ortasına iç harcından koyun. Hamurları fotoğraftaki gibi yapıştırın ve tereyağı ile yağlanmış tepsiye mantıları düzgünce sıralayın.
• Tepsideki mantıları 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin (Kullanılan tepsi; fırından çıktıktan sonra ocak üzerinde pişirmeye uygun olmalıdır).
• Sosun hazırlanması: Salçaları tereyağında kavurun, tuz, karabiber ve 2 su bardağı su ilave ederek kaynatıp sosu hazırlayın.
• Fırından çıkan mantıya sıcak sosu ilave edin. Ocakta kısık ateşte 5 dakika pişirin. Mantılarınız sert ve hala pişmemiş ise sıcak su ilavesi yapıp biraz daha pişirin.
• Üzerine sarımlaklı yoğurdu ilave ederek servis edin.
Kaynak: Kayseri, Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Yunus Emre AKKOR, Geçmişten Geleceğe Kayseri Mutfağı, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları-2019 kitabından faydalanılmıştır.