­ ARABAŞI | Kültür Portalı

Arabaşı - Muğla

Malzemeler: Çorbası için: - 1 adet köy tavuğu - 3 adet kuru soğan - 4-5 yemek kaşığı salça - 2-3 yemek kaşığı toz kırmızı biber - 4-5 yemek kaşığı tereyağı - 1 çay bardağı zeytinyağı - Turunç ya da nar ekşisi Hamuru için: - 1 kâse un (1/3 buğday unu, 2/3 mısır unu) - 5 su bardağı su Yapılışı: Tavuk, sığabileceği bir tencerede kaynatılan suya alınarak haşlanır. Soğanlar doğranır, başka bir tencerede ısıtılan yağda sarartılır. Un ilave edilir, kokusu çıkana kadar kavrulur. Salça, toz kırmızı biber ve tavuk suyu eklenerek kaynamaya bırakılır. Tavuk, küçük parçalara bölünür ve çorbanın içine atılır. Çorba, koyu bir kıvam alana kadar kaynatılır, tuzu atılır. Hamuru için büyük bir tencerede su kaynatılır. İçine, sürekli karıştırmak suretiyle un ilave edilir. Hamur, kıvamı muhallebi gibi olunca ıslatılmış bir tepsiye dökülür. Donduktan sonra dilimlenir. Arabaşının servisi, yemek tabağında çorba ve çorbanın ortasında hamurundan dilimler olacak şekilde ya da hamur tepsisindeki dilimlerin arasına çorba tabaklarını koyarak yapılır. Yerken üzerine tercihe göre turunç ekşisi veya nar ekşisi dökülür.
Görüntülenme Sayısı : 3713    Eklenme Tarihi : 06 Haziran 2017 Salı    Güncellenme Tarihi : 12 Haziran 2017 Pazartesi