Kaburga Dolması - Muş
Kaburga Dolması Malzemeleri Nelerdir
- 3-4 kg koyun veya keçi kaburgası
- 4 su bardağı pilavlık bulgur
- 10 yemek kaşığı tereyağı
- 2 kaşık tuz
- 2 adet kuru soğan
- Dolmalık fıstık
Kaburga Dolması Nasıl Yapılır
Kaburga keskin bir bıçakla enine doğru kesilerek içinde pilavın konulacağı cep açılır. Kuşüzümü ayıklanır, ılık suya konulup bekletilir. Ciğer küçük küp biçiminde doğranır, bir kenarda bekletilir. Soğanlar incecik kıyılır, dolmalık fıstıkla ikisi kalın tabanlı yayvan bir tencereye koyulur. Biraz tuzla birlikte soğanlar altın sarısı renk alana kadar 3 çorba kaşığı tereyağında kavrulur. Ciğer ilave edilir, renk değiştirinceye kadar kavurma sürdürülür. Bunun üzerine suyu süzülüp iyice yıkanmış pirinç ve bir tutam tuz ilave edilir. 1-2 dakika çevirdikten sonra 4 su bardağı su ve baharatı ilave edilir. Kuşüzümünün suyu süzülüp pilavın üstüne serpilir. Kapağı kapatılır. Çok kısık ateşte pilav suyunu çekip göz göz olana kadar pişirilir. Hazırlanan pilav kaburganın içindeki cebe doldurulur. Pilav miktarını çok iyi ayarlamak gerekir; çok doldurulursa patlayıp pirinçler tencereye saçılabilir, az doldurursanız kaburga içine su alabilir. Pirinçlerin dağılmaması için cebin ağzı kalın bir iplikle dikilir. Etin üzerine salça sürülür. Kaburganın rahatça sığabileceği büyüklükte bir tencerede 1 çorba kaşığı tereyağını eritilir. Kaburga önlü arkalı hafifçe kızartılır. Önce kemikli tarafı alta gelecek şekilde tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı kaynar su ilave edilir, tuzu serpilir. Kapağını örtüp yaklaşık 1 saat pişirilir. Diğer tarafı çevrilir. İyice yumuşayana kadar yaklaşık 1 saat de diğer taraf pişirilir. Et tel tel ayrılacak kadar yumuşamış olmalıdır; çünkü kullanlan ete göre pişirme süresi değişebilir. Tenceredeki su azaldıkça azar azar kaynar su ilave edebilir.
Kaburga Dolması
Görsel Sahibi: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
12346
Eklenme Tarihi :
05 Şubat 2013 Salı
Güncellenme Tarihi :
07 Mayıs 2025 Çarşamba