Çarşamba Kıvratması - Samsun
Çarşamba Kıvırtması İçin Gerekli Malzemeler:
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı su
- 1 çay kaşığı karbonat
- 3 adet yumurta
- 1/2 kg nişasta
- 1/2 paket margarin
- 1 kg çekilmiş fındık
- 1/2 kg toz şeker
- 1 kg buğday unu
Çarşamba Kıvırtması Yapılışı:
Buğday ununa, yoğurt, su, yumurta, sıvı yağ ve 1 çay kaşığı karbonat katılarak kulak memesi kıvamına getirilir. Yumurta büyüklüğünde olacak şekilde bezeler yapılarak bir tepsiye konularak dinlendirilir. Yarım kilo şeker ile fındık içi birbirine karıştırılır. Dinlenen hamur nişastasıyla birlikte oklava yardımıyla açılır. Açılan yufkanın üzerine fındık içi yeteri miktarda serpilerek oklava ile rulo haline getirilir ve sıkıştırılarak yağlanmış tepsiye dizilir. Daha sonra yarım paket eritilen margarin tepsiye dizilen ruloların üzerine fırça ile sürülerek üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Kaynak: Melahat ASLAN (Samsun Yemekleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını)
Samsun Geleneksel Mutfak
Çarşamba Kıvratması (Fotoğraf: Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivi)
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
27951
Eklenme Tarihi :
19 Şubat 2013 Salı
Güncellenme Tarihi :
27 Mart 2020 Cuma