Kültür Portalı ekibi olarak, ülkemizin eşsiz tariflerle dolu zengin mutfağından özenle derlediğimiz lezzetli iftar menülerini beğenilerinize sunuyoruz. Bugünkü menümüz Kahramanmaraş yöresine ait: Ekşili Et Kabağı Sulusu, Ürtmekli Çökelek Böreği, Maraş Tarhana Çorbası, İncir İlendisi. Afiyet olsun 😊
Maraş Tarhana Çorbası (6 - 8 Kişilik)
Maraş Tarhana Çorbası hazırlama süresi 30 dakika.
Maraş Tarhana Çorbası İçin Gerekli Malzemeler Nedir?
- 500 gram kuru özel Maraş tarhanası,
- 4-5 diş sarımsak,
- tuz, yağ, Maraş kırmızı pul biberi, kuru nane,
- 1-2 adet şalgam.
Maraş Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?
Tarhana ister akşamdan ister 1-2 saat önceden ıslatılır. Çorba pişirilmeden önce ekşiliği ayarlamak için ıslatma suyunun bir kısmı dökülür. Islanmış tarhananın kaldıracağı kadar su ayarı yapılır. Pişen çorba tahta kaşıkla özenir, dövülür ve kıvam verilir. Çorba bu şekliyle tüketildiği gibi taze yoğurt ve et suyu ilavesiyle de tüketilebilir. Bu aşamada çorbanın tuzu ayarlanır. Çorba yüzeyine yağda pembeleştirilen sarımsak, kuru nane ve kırmızı pul biber dökülür. Küp küp haşlanmış şalgam da ilave edilir. Bu çorbanın sebzeli türü de yapılabilir.
Püf Noktası
Akşamdan 1-2 taşım kaynatılıp ıslatılan tarhana kolay pişer, bu uygulamada ¼ su oranı dövme için idealdir. Tarhana çorbası bakır ayaklı tas içinde servise sunulur. 100 gram tarhana çorbası 370 kalori içerir.
Ürtmekli Çökelek Böreği
Ürtmekli (Yeşil soğan) Çökelek Böreği Tarifi
Hazırlık Süresi: 30 dakika
Pişirme Süresi: 20 dakika.
Ürtmekli Çökelek Böreği İçin Gerekli Malzemeler Nedir?
- 1 kilogram ürtmek,
- 500 gram çökelek,
- 100 gram Maraş peyniri,
- 1 demet maydanoz
- Karabiber, kırmızı pul biber, reyhan, kekik, tuz ve
- Zeytinyağı.
Ürtmekli Çökelek Böreği Nasıl Hazırlanır?
İlk olarak ürtmekler ince ince doğranır. Zeytinyağı ile hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulduktan sonra soğutulur. Bu arada maydanozlar doğranır, peynir rendelenir soğumuş olan ürtmeklerin üzerine ilave edilir. Çökelek ve peynir de ilave edilip harca lezzet vermek için tuz, karabiber, pul biber, kekik ve reyhan kullanılır. Evde yanmaz bir tavada (arzu edilirse pide fırınlarında) pişirilir. Yanında ayran veya tarhana çorbası bulundurulur.
Ekşili Et Kabağı Sulusu (6 - 8 Kişilik)
Ekşili Et Kabağı Sulusu Tarifi
Hazırlık Süresi: 30 dakika
Pişirme Süresi: 40 dakika
Ekşili Et Kabağı Sulusu İçin Gerekli Malzemeler Nedir?
- 300-350 gram kuşbaşı kuzu eti,
- 2 kilogram et kabağı,
- 2-3 adet sivri yeşilbiber,
- 4-5 adet olgun domates,
- 1 adet kuru soğan,
- 3-5 diş sarımsak,
- 1 çay bardağı haşlanmış nohut,
- 2 yemek kaşığı salça,
- tuz,
- yağ,
- kuru nane ve
- ekşi ahıdı (sumak ekşisi).
Ekşili Et Kabağı Sulusu Nasıl Hazırlanır?
Et haşlanır ve kefi alınır. Soğan, biber ince ince doğranır. Etkabağı da küp küp doğranarak önce yağda kavrulur ve soyulmuş, doğranmış domatesle (salça) bir süre pişirilir. Nohut, haşlanmış et ve et suyu eklenip pişme işlemi bir süre sürdürülür, ortamdaki malzemeler birbirine uyum sağlayınca sumak ekşisi ve tuz ayarı yapılır, yüzeyine nane ve sarımsak ilave edilir.
Düğünlerde ikram edilen düğün yemeklerinden bir örnektir (genellikle döğme pilavı eşliğinde servise sunulur).
İncir İlendisi
İncir İlendisi Tarifi
Hazırlık Süresi: 10 dakika.
Pişirme Süresi: 40-45 dakika.
İncir İlendisi İçin Gerekli Malzemeler Nedir?
- 500 gr kuru incir
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker/pekmez
- Çeyrek limon suyu
İncir İlendisi Nasıl Yapılır?
İncirin her biri 4-5 parçaya bölünür. Pekmezin kaynatma işlemi yapılırken, pekmez kıvama gelmeden (pekmez yerine şeker kullanıldıysa; su ve şeker kaynadıktan sonra) incir eklenir. İncir suyunu çekene kadar pişirilir ve dibi tutmasın diye karıştırılır.
Sayfamızı aşağıdaki simgelere tıklayarak sosyal medyada paylaşabilirsiniz.