Ravanda Şerbeti
Hazırlık Süresi:
1-2 gün hetif (salkımdan düşen yaş üzüm taneleri) seçme
Oluşum ve olgunlaşma süresi:
1-2 gün
Ravanda Şerbeti Malzemeleri Nelerdir
- Üzüm salkımları
- Yaş hetifler
- Telis çuval
- Toplama leğeni
- Koyulaştırma kapları
- Cam kavanoz
- 1 yemek kaşığı özenmiş ravanda
- 1 su bardağı soğuk su
Ravanda Şerbeti Nasıl Yapılır
Üzüm salkımlarından ayrılan hetifler yaş ve ekşimtırak taneler seçilerek telis çuvala konulur, çuval hamak gibi asılır, sızan sular leğene biriktirilir ve güneşte kıvamlaştırılmak üzere bekletilir ve koyu şerbet cam kavanozlara alınarak saklanır, şerbet yapılacağı zaman bir tatlı kaşığı Ravanda konsantresi 1 büyük bardak suda eritilerek soğuk olarak içilir.
Öneriler: Ravanda şerbeti Kahramanmaraş’a özgü bir şerbet türüdür.
Kaynakça: YILMAZOĞLU H. İ. (2014). Kahramanmaraş'ın Mutfak ve Beslenme Kültürü. Akdeniz'in Altın Kenti Kahramanmaraş. Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını, 285.