Hekemot - Adıyaman
Yöre mutfak kültürüne göre kış aylarında enerji depolamak için yenmesi gerektiğine inanılan yemeklerden biridir. Yapılışı basit ama besin değeri yüksek olan bu yemek doğumdan hemen sonra lohusaya yedirilir.
Hekemot (Pekmezli Yumurta) Malzemeleri Nelerdir
- 1 su bardağı pekmez
- 6 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- bir tutam tuz
Hekemot (Pekmezli Yumurta) Nasıl Yapılır
Yumurtalar yıkandıktan sonra bir kap içine kırılarak çok az miktarda tuz ilave edilir. Kırılmış yumurtalar iyice çırpılarak bir kenarda bekletilir. Bir süre sonra tavada kızdırılmış tereyağına usulca ilave edilen yumurtaların başında durularak kenardaki yağlar kaşıkla alınıp pişmekte olan yumurtanın üstüne serpilerek yumurtanın her tarafının eşit yada pişmesi sağlanır. Pişen yumurtanın altı söndürülünce bir başka kapta kızdırılmış pekmez yumurtaların üzerine usulca aktarılarak servise hazır hale getirilir.
Kaynak: Öncü,M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)
Adıyaman Geleneksel Mutfak
Hekemod
Görsel Sahibi: Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
8870
Eklenme Tarihi :
30 Mayıs 2019 Perşembe
Güncellenme Tarihi :
09 Aralık 2021 Perşembe